Политичка прекретница: Пушилин предлаже да се ДНР и ЛНР референдумом присаједине Русији

Предсједник Доњецке Народне Републике Денис Пушилин позвао је лидера Луганска да удруже снаге с циљем припреме за референдум о придружењу Русији.

уторак, 20 септембра, 2022 / 09:35

Он је у телефонском разговору поручио лидеру Луганске Народне Републике Леониду Пасечнику да "наша дјела треба да буду синхронизована", објављено је на друштвеним мрежама, пренио је Ројтерс.

Јавна комора Доњецке Народне Републике упутила је захтјев лидеру ДНР Денису Пушилину да хитно буде одржан референдум о пријему републике у састав Руске Федерације, преносе руски медији.

О овом захтјеву саопштио је предсједавајући Јавне коморе ДНР Александар Кофман.

"Вријеме је да се избрише непостојећа граница између наших држава, која је одавно избрисана у нашим срцима, и да одржимо референдум о присаједињењу ДНР Руској Федерацији. У вези са горе наведеним, молим шефа републике Дениса Пушилина и Народни савјет ДНР да донесу одговарајућу историјску одлуку о хитном одржавању референдума", рекао је Кофман.

Кофман је на сједници коморе изјавио да је Јавна комора ДНР једногласно гласала за захтјев шефу републике Денису Пушилину да хитно буде одржан референдум о придруживању Руској Федерацији.

"Желимо границу између нас и Украјине. Желимо да поново постанемо дио велике матице – Русије. Народ Донбаса то заслужује. У вези са свим наведеним, питам шефа Доњецке Народне Републике Дениса Пушилина и Народни савјет ДНР да донесе одговарајућу историјску одлуку о одржавању референдума", рекао је Кофман.

Сви чланови Јавне коморе једногласно су подржали овај захтјев.

Раније је саопштено да се Јавна комора Луганске Народне Република обратила свом лидеру ЛНР Леониду Пасечнику и Народном савјету ЛНР са иницијативом да хитно спроведе референдум о проглашењу ЛНР субјектом Руске Федерације, преносе РИА Новости и "Спутњик".