Политичка економија: Станић каже да пољопривредници не ору аутопутеве и да 10 милиона КМ не рјешава ништа

Акцизна коалиција треба да скине акцизе на гориво које се троши у пољопривредној производњи. Не ору наши пољопривредници аутопутеве и цесте већ њиве. – истакао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.

петак, 18 фебруара, 2022 / 14:33

Он каже да је јучерашњи приједлог министарства пољопривреде да се аграрни буџет повећа за 10 милиона КМ недовољан да се помогне пољопривредној производњи.

"Аргарни буџет мора бити 6% изворних прихода што износи 240 милиона КМ као што то предвиђа закон. Са тренутних 90 милиона КМ колико износи аграрни буџет након јучерашње најаве о додатних 10 милиона КМ неће се ријешити проблеме пољопривредних произвођача."- појаснио је Станић.

Он каже да данас имамо ситуацију у којој увози ко шта хоће и како хоће од меса и прехрамбених намирница.

"Да би се заштитила домаћа производња потребно је увести подстицаје који су харманизовани са земљама у окружењу. И Хрватска и Србија су увеле неупоредиво озбиљније мјере подршке свога сељака а ово што је предложило наше ресорно министарство није довољно." – истакао је предсједник Клуба посланика СДС.

Он је казао да додатних 10 милиона КМ не рјешава питање прољетне сјетве нити је 300 КМ по хектару довољно за производњу пшенице.

"Кључни производ за пољопривредну производњу Републике Српске су кукуруз и соја што говори да министарство пољопривреде има потпуно погрешну стратегију. У Републици Српској се троши минимално 70 тона ђубрива за прољетну сјетву што тренутно представља трошак од 100 милиона КМ а министарство пољопривреде не даје никакав подстицај за ђубриво." – нагласио је Станић.

Шеф клуба поснаника СДС је поручио да пољопривреди треба подршка из више разлога, стратешких за опстанак Републике Српске. "Најприје, помоћ пољопривреди је неопходна како би надомјестили увоз пољопривредних производа из сусједних земаља. Други разлог је како би нам становништво на селу опстало а трећа је наталитат како би се повећао број становника." – закључио је Станић.