Политичка економија ДНС: Буџет потрошачки, желе развојни

Политичко-економски савјет Демократског народног савеза /ДНС/ сматра да радна верзија Економске политике и Нацрт буџета Републике Српске за наредну годину у великој мјери представљају потрошачке документе, али да има простора да, упркос ограниченим приходима, у већој мјери буду развојни. Члан Савјета Станко Станић сматра да Економска политика треба да произилази из Стратегије развоја Републике Српске […]

среда, децембар 16, 2015 / 08:56

Политичко-економски савјет Демократског народног савеза /ДНС/ сматра да радна верзија Економске политике и Нацрт буџета Републике Српске за наредну годину у великој мјери представљају потрошачке документе, али да има простора да, упркос ограниченим приходима, у већој мјери буду развојни.

Члан Савјета Станко Станић сматра да Економска политика треба да произилази из Стратегије развоја Републике Српске која треба да буде рађена бар на петогодишњем нивоу.

"С обзиром на то да стратегија још није донесена упућен је апел Влади Републике Српске да је што прије изради како би у свакој наредној години приликом креирања Економске политике имала основу", рекао је Станић.

Говорећи о Нацрту буџета, Станић је навео да је са малим уштедама и прекомпозицијама могуће обезбиједити већа средства за запошљавање од предвиђених седам милиона КМ, која би, како је рекао, требало да буду бар два пута већа.

"Постоји доста мјеста у предложеном буџету гдје се не мора трошити за неке пројекте и грантове који не припадају појединим министарствима, а може преусмјерити тамо гдје ће дати доста боље резултате са становишта финансирања малих пројеката", рекао је Станић.

Он је изразио увјерење да ће се амандманима Клуба посланика ДНС-а и других клубова у Народној скупштини пронаћи простор да се наведена акта учине доста бољим од понуђених, али да би било добро да у расправи о њима учествује и опозиција.

"Било би добро да има више простора, времена и спремности Владе да се Економска политика и буџет учине више развојним у односу на оно што је предложено, али и када би опозиција пристала да учествује у раду Народне скупштине о ова два документа, који сигурно уз добре намјере могу бити доста бољи од понуђених", рекао је Станић.

Политичко-економски савјет ДНС-а остаје против приватизације "Електропривреде Републике Српске", водних и шумских ресурса, за шта су потребне конкретне секторске политике, као и при захтјеву за већим запошљавањем, економским растом путем малих и средњих предузећа, те смањивањем сиромаштва, што је, како наводе, најдиректније у вези са за владавину права и борбу против криминала и корупције. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *