Политичари СЗП осудили напад на Владу Ковачевића

Представници Савеза за побједу данас су осудили напад и покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, тамо гдје је и ред – пред МУП РС.

среда, 29 августа, 2018 / 13:34

"Напад на Владимира Ковачевића је удар на слободу говора, на демократију, на Устав. Знамо да је један од основних стубова демократије сваке државе новинарство и ово није удар само на појединца, већ и на струку", поручио је посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић.

Шешић је додао да напад на новинара БН телевизије показује да безбједоносна ситуација у Бањалуци, али и шире није на завидном нивоу.

"Треба да се присјетимо неријешеног случаја напада зољом на зграду у ужем центру Бањалуке, убиство Давида Драгичевића, недавно убиство из снајпера у Градишци. Сви ти случајеви до данас нису ријешени. Нама није циљ да и овај напад и покушај убиства доживе исту судбину, а то је да се о њима прича неколико дана и да не буду ријешени, већ управо супротно да својим радом институције Републике Српске покажу да функционишу и да су у служби свих грађана, а не појединаца", закључио је Шешић.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић упутила је подршку новинару Владимиру Ковачевићу и његовој породици, нагласивши да јавност треба да буде упозната са тим колико је новинарски посао тежак, те да није довољно законски заштићен.

"Зато ми сви који чинимо јавност Републике Српске, друштвени и политички живот, морамо да учинимо све да вама, као представницима медија, олакшамо посао, да можете да га обављате достојанствено, у служби истине и непристрасно", рекла је Петровићева.

Она је апеловала на све политичке актере да омогуће новинарима да се баве својим послом онако како заслужују.

"Позивамо новинаре да реагују сваки пут када ми из Савеза за побједу можемо својим чињењем или пак нечињењем помоћи новинарима да неометано обављају свој часни посао", додала је Ања Петровић.

Међународни секретар НДП-а Никола Кужет нагласио је да је независно новинарство темељ слободног друштва и сваке модерне демократије, те да се напади на исте не могу олако прихватати.

"Подсјетићу вас, Удружење новинара је претходних пет година тражило од Владе Српске и Скупштине Српске да се усвоји закон по којем ће се напад на новинара квалификовати као напад на службено лице. Пет година је тај приједлог одбијан. Ми смо опредјељени да тај закон по хитном поступку иде у процедуру након формирања власти послије октобарских избора", закључио је Кужет.