Политичари из Републике Српске који имају имовину изван БиХ

Омиљена одредишта за званичнике из Српске при куповини некретнина јесу Београд, Нови Сад или Црна Гора Вила председника РС Милорада Додика у београдском насељу Дедиње, вредности око 750.000 евра, и стан у Бечу у власништву кћерке Николе Шпирића, бившег министра финансија БиХ и високог функционера СНСД-а, теме су око којих се већ неко време полемише. […]

понедељак, 7 марта, 2016 / 10:41

Омиљена одредишта за званичнике из Српске при куповини некретнина јесу Београд, Нови Сад или Црна Гора

Вила председника РС Милорада Додика у београдском насељу Дедиње, вредности око 750.000 евра, и стан у Бечу у власништву кћерке Николе Шпирића, бившег министра финансија БиХ и високог функционера СНСД-а, теме су око којих се већ неко време полемише.

Надлежни истражни органи БиХ бавили су се начином на који су ове некретнине купљене иако су медијске наводе о томе пратиле поприлично опречне информације око мотива тог случаја. Двојица функционера СНСД-а, међутим, нису усамљени кад је реч о поседовању вредних или мање вредних некретнина изван Републике Српске које су укњижене на њих или чланове њихове најуже породице.

Политичари из већих српских станака успевали су да обезбеде некретнине изван Републике Српске, а неретко су у РС власници завидних некретнина (куће, земљишта, гараже или пословни простори) у вредности далеко изнад имовине с којом у просеку располаже највећи број грађана. Подаци о њиховој имовини налазе се у бази Центра за истраживачко новинарство БиХ, где су сортирани по основу података из имовинских картона или података надлежних геодетских завода из региона.

Супруга Младена Иванића, члана Председништва БиХ из РС, власница је стана у Београду вредног 55.000 евра, површине 45 квадрата. Иванић је власник викендице у Црној Гори вредне 20.000 евра, површине 40 квадрата.

Мићо Мићић, дугогодишњи градоначелник Бијељине и високи функционер СДС-а, осим завидне имовине у Српској, власник је два стана у Србији, једног у Београду од 78.000 евра и другог у Новом Саду, површине 96 квадрата. Његов страначки шеф, Младен Босић, председник СДС-а, такође је власник имовине у Србији, то јест стана у Новом Саду вредности од 40.000 евра, док је његова кћерка власница стана такође у том граду, вредног 45.000 евра.

И Вукота Говедарица, потпредседник СДС-а, у сувласништву с мајком власник је стана од 28 квадрата у Новом Саду који је вредан 30.000 евра. Небојша Радмановић има имовину у БиХ, док је његова супруга власница стана у Херцег Новом, површине 34 квадрата, чија је вредност 50.000 евра.

Кћерка Николе Шпирића има вредан стан у Бечу, док је овај функционер СНСД-а власник стана у Новом Саду, а његов син стана у Београду. Супруга Средоја Новића, функционера СНСД-а и бившег министра цивилних послова БиХ, има стан у Београду од 40 квадрата.

Недељко Чубриловић, председник Скупштине РС и високи функционер ДНС-а, има стан у Будви површине 45 квадрата, чија је вредност 30.000 евра, док је његов син власник стана у Србији вредног 20.000 евра, површине 40 квадрата.