Полиција заузела страну у сукобу Гробара

Полиција привела предводнике групе "Забрањени" због серије обрачуна са супарничким "Алкатразом" око превласти на јужној трибини, пише "Пресс". Тиме се полиција умијешала у рат који се већ мјесецима води међу "Гробарима", а како сазнаје лист, очекује се да ускоро "падну" још неке истакнуте вође умијешане у сукоб. Обрачуни две навијачке струје измакли су контроли претходних […]

четвртак, 22 септембра, 2011 / 14:09

Полиција привела предводнике групе "Забрањени" због серије обрачуна са супарничким "Алкатразом" око превласти на јужној трибини, пише "Пресс".

Тиме се полиција умијешала у рат који се већ мјесецима води међу "Гробарима", а како сазнаје лист, очекује се да ускоро "падну" још неке истакнуте вође умијешане у сукоб.

Обрачуни две навијачке струје измакли су контроли претходних недеља, а све је кулминирало упадима у станове вођа, паљењем њихових аутомобила и малтретирањем чланова породице.

Извор "Пресса" из полиције каже да су обрачуни на "југу" почели када је неколико истакнутих навијача Партизана прије неколико месеци изашло из затвора.

"Они су одмах организовали мању групу, касније је назвавши "Забрањени", са идејом да преузму јужну трибину, на којој главну реч води навијачка група "Алкатраз".

Криминалци са шаловима

Беспредметно је говорити о спорту и навијачима. За разлику од пређашњих времена кад су навијачи били ситнији деликвенти, данашње вође и ужи круг навијачких група имају шире послове дилања дроге и разних других незаконитих радњи.

Већина их има више пријава али су ријетко доведене до краја, а бахаћење је толико да се у једном страном документарцу маше пиштољима и нуди кокаин.

Алкатраз има пуну подршку ураве Партизана, а и она од њих. Они су истурени глас управе који је покретао скандирање "Станоје одлази" са циљем да се створи притисак за одлазак тренера Партизана Станојевића. То је упечатљив случај, јер нису имали подршку на трибинама, те су се са овим често мијешала скандирања "Управа напоље".

Са друге стране, непожељни навијачи су се жалили да им управа забрањује улазак на утакмице партизана, иако имају легално набављене карте, купљене на благајнама.

Хронологија сукоба

Први већи обрачун супростављених фракција догодио се у јулу, на утакмици Партизана са Шкендијом, када су ови навијачи покушали да преузму "базу", како навијачи зову јужну трибину.

Њих неколико је упало на "југ" и одмах је дошло до туче са "Алкатразом", али су се брзо повукли. Недуго потом дошло је до новог обрачуна", каже овај анонимни саговорник Преса, и наставља:

"На утакмици са Генком на јужној трибини дошло је до велике туче између "Забрањених" и "Алкатраза". Овај пут је на трибину упало много више навијача, избила је масовна туча са доста повређених, али "Забрањени" опет нису успели у намери да преузму "југ".

После навијачких сукоба на "југу" снаге су распоређене на три дела. Водећу навијачку групу чини "Алкатраз" који води навијање на јужној трибини. Уз њих су и друге навијачке групе, али углавном из унутрашњости. Њима је супротстављена коалиција "Забрањени" коју чине: "Саут фемили", "Јанг бојси" и већина преосталих београдских група, док је на трећој страни "јужни фронт", који је у сукобу поменуте двије групе неутралан.

Након сукоба после утакмице Партизан – Шкендија услиједило је саопштење навијачких група "Саут фемили", "Јанг бојси" и осталих који су окупљени у коалицији "Забрањени", у којем су тражили да за себе добију сектор на источној трибини.

Са тим захтјевом ови навијачи су се обратили и генералном секретару ФК "Партизан" Дарку Грубору, међутим, пошто поједине њихове вође нису прошле такозвану безбједносну процедуру, њихов захтјев је одбијен.

Лични ратови

У међувремену је предсједник клуба Драган Ђурић сазвао састанак са вођама навијачке групе "Алкатраз" како би у договору са њима покушао да ријеши проблем.

"Вође навијача у Алкатразу су Џони, Влада и Сима Србија. Након састанка са Ђурићем Сима је преузео на себе да покуша да реши проблем са супротстављеном групом.

Њихове вође позвао је код себе кући како би покушали да се договоре. Разговор је протекао без проблема, али чим су напустили његов дом, запалили су му аутомобил паркиран испред стана", објашњава овај саговорник "Пресса", који је укључен у истрагу.

Након тога услиједила је серија обрачуна, у којима супротстављене групе једни другима праве сачекуше, упадају ноћу у станове и крвнички се туку бејзбол палицама.

"Тако су навијачи оцу једног од чланова "Алкатраза" упали у стан у три ујутру и малтретирали га. Један навијач је избоден ножем недалеко од просторија СД "Партизан", а на мети се убрзо нашао и секретар клуба Дарко Грубор, на чијој су згради навијачи исписали графите, певајући му претеће песме испод прозора стана", наводи извор "Пресса".

Да ће полиција све више имати проблема са навијачима говори податак да су се само јуче догодила два сукоба навијача, један у Новом Пазару и други у Нишу.