Полиција сузавцем растерала демонстранте у Солуну

Грчка полиција је синоћ сузавцем растјерала демонстранте у Солуну који су демонстрирали против мјера штедње уочи годишњег говора премијера о економији. Од таксиста до навијача, више од 17.000 гневних грађана је протестовало у другом по величини граду Грчке. Полиција је саопштила да је била нападнута сигналним пиштољима, камењем, палицама и „молотовљевим коктелима”, и да је […]

недеља, 11 септембра, 2011 / 08:15

Грчка полиција је синоћ сузавцем растјерала демонстранте у Солуну који су демонстрирали против мјера штедње уочи годишњег говора премијера о економији.

Од таксиста до навијача, више од 17.000 гневних грађана је протестовало у другом по величини граду Грчке.

Полиција је саопштила да је била нападнута сигналним пиштољима, камењем, палицама и „молотовљевим коктелима”, и да је ухапсила двије особе, а ради провјере задржала 94.

Социјалистичка влада премијера Јоргоса Папандреуа је наметнула болне мјере штедње – смањење пензија и плата, а повећање пореза и узраста за пензионисање, да би виталним међународним кредитима од 219 милијарди евра обезбиједила финансијски спас.

Али, покушај штедње није успио, ни оживљавање брзо пропадајуће привреде усред рекордне незапослености, што је изазвало нове невоље на тржишту.

Министар финансија Евангелос Венизелос је у петак био приморан да негира гласине о томе да ће Грчка прогласити мораторијум на плаћање (банкрот) током викенда.

Гласине о „банкроту”, уз изненадне оставке високог званичника Европске централне банке Јиргена Штарка, обновиле су страховање на тржишту, те је камата на грчке 10-годишње обвезнице скочила на 21 одсто.

Грчка има најгори кредитни рејтинг у свијету, само један степен изнад мораторијума.

У Солуну у суботу неколико хиљада таксиста је протестовало због промјене начина издавања дозвола за ту дјелатност која се тиме отвара за све интересенте.

Чланови два највећа синдиката Грчке, студенти, анархисти, чак и навијачи солунског Фудбалског клуба Ираклис, придружили су се протесту.

Истовремено је око 2.000 чланова комунистичког синдиката мирно протестовало у Атини.