Полиција Српске навратила у ИРБ (али не по кредит)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске почело је опсежну контролу кредита и обвезница које је пласирала, односно куповала Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС, сазнаје пословни портал Капитал.ба.

среда, 8 јуна, 2016 / 19:16

Министарство унутрашњих послова Републике Српске почело је опсежну контролу кредита и обвезница које је пласирала, односно куповала Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС, сазнаје пословни портал Капитал.ба.

„МУП провјерава кредите ИРБ-а“, званично је потврдила портпарол МУП-а Мирна Миљановић додајући да не може откривати више детаља.

Више нису открили ни у ИРБ-у, али су потврдили да је полиција тражила одређене информације.

„МУП РС није изузео никакву документацију из ИРБ-а. Интересовале су их одређене информације. За све остало обратите се МУП-у РС“, рекли су у ИРБ-у.

Међутим, портал сазнаје од привредника да су припадници МУП-а већ почели контроле фирми којима је ИРБ одобрила кредите. Испитује се све, од приложене документације за добијање кредита, попут адекватности колетерала до (не)намјенског трошења државног новца добијеног под повољним условима.

Како се сазнаје под лупом МУП-а су сви кредити које је ИРБ одобравала директно, односно без финансијског посредника.

Међу највећим кредитима које је ИРБ пласирала без финансијског посредника су зајмови „Енерголинији“ из Зворника 19,4 милиона КМ и „Фармланду“ у износу од 14,8 милиона КМ.

„Новој ДИ Врбас“ без посредника је одобрен кредит од 6,5 милиона КМ, „Пингвину“ Лакташи два кредита од 850.000 и 449.000 КМ. Друга фирма Славице Гребенар која је регистрована у Бањалуци „Пингвин“ је добила додатних милион КМ.

Лакташка фирма Миленка Чичића „Калдера“ добила је од ИРБ директан зајам од 786.000 КМ.

ПД „Семберија“ узела је од ИРБ-а 3,46 милиона КМ, а „Фамос“ из Источног Сарајева три милиона КМ.

ИРБ је бијељинском „Ледеру“ директно одобрила 2,4 милиона КМ, фирми „Еxпорт – Сјемећ“ из Рогатице два милиона КМ,

Одобрена су и два кредита „Алумини“ у износу од 3,5 милиона и пет милиона КМ.

Кредит од два милиона КМ одобрен је и Геронтолошком центру „Статекс“ који је Влада РС, која је и његов оснивач, недавно ликвидирала.

Инспектори изузимају документацију

Директор „Приједорчанке“ из Приједора Никола Вукелић рекао је за ЦАПИТАЛ да су представници МУП-а тражили од његове фирме документацију у вези са кредитом од 2,6 милиона КМ који им је 2013. године одобрен за откуп вишкова урода воћа од домаћих произвођача.

„Између осталог, тражили су и одлуку Владе о одобрењу кредита коју ми и немамо, а сву осталу документацију смо припремили, јер и ту нема ништа спорно“, рекао је Вукелић.

Он је истакао и да његова фирма није имала никакав контакт са тим новцем јер је он уплаћиван директно пољопривредницима.

„Они су рачуне носили у банку која је прегледала рачуне и дала налог за исплату директно њима, наравно преко нашег рачуна, али ми са тим новцем нисмо имали баш никакве везе и практично смо само били задужени за тај износ“, истакао је Вукелић.

Поред кредита, истрагом МУП-а обухваћене су и обвезнице које је ИРБ куповала.

ИРБ куповала лоше обвезнице?

Између осталих, ИРБ је ранијих година купила обвезнице Робне куће „Боска“ вриједне 15 милиона КМ, од Балкан Инвестмент Банке откупила је седам милиона КМ вриједне обвезнице „Калдере“. ИРБ је купила обвезнице Аура осигурања у износу од 1,9 милиона КМ, затим је за обвезнице Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте извојила 20 милиона КМ, те Олимпијског центра „Јахорина“ вриједне 15 милиона КМ, општине Кнежево и других.

Ове фирме, осим Аура осигурања, не измирују редовно обавезе према ИРБ-у, а ИРБ је већ тужила Кнежево и „Боску“.

Специјално тужилаштво истражује кредит „Енерголинији“

Осим МУП-а, кредитима ИРБ-а, у склопу предмета „Бирач“ бави се и Специјално тужилаштво РС.

„Специјално тужилаштво спроводи истрагу у вези са пласирањем кредита Инвестиционо- развојне банке у оквиру истраге која се води у предмету Фабрика глинице ‘Бирач’. С обзиром да се предмет налази у фази истраге, детаље истраге у овом тренутку не можемо саопштавати“, рекла је за Капитал портпарол Специјалног тужилаштва РС Драгица Тојагић.

Под лупом Специјалног тужилаштва је кредит од 19,4 милиона КМ који је ИРБ одобрила „Енерголинији“ из Зворника без финансијског посредника. Кредит је одобрен 2012. године, на седам година, уз грејс период од годину дана.0 КОМЕНТАРА

 1. 2.5 miliona slasticarna dobila! Vraca li se i jedan kredit koji je dodjeljen (udjeljen) direktno, bez posrednika? Koji je iznos kredita koji se ne vracaju? Je li premasio iznos sredstava koji se traze od MMF-a? Da li se od udjeljenih para mogla napraviti HE Buk-Bijela?
  Da li Mup RS zaista ozbiljno ostrazuje ili se traze zrtveni janjci?

 2. ….а 100 000 хиљада шопу за дистрибуцију сексуалних помагала???(Exklusive lingerie B Luka)
  …а прозивање сина погинулог борца да је проћердао 5000, те да је и он имао шансу, па ет’ није успио, те да су то лијепе паре, како каже јадов од министра Савановића???…,

  СИКТЕР ОЛОШУ!

 3. Da, upravo sam htio da podijelim web stranicu ove firme. Baš me zainteresovalo ovo oko „seksualnih pomagala“. Ova firma se bavi proizvodnjom donjeg rublja, kupaćih kostima itd.
  Proizvodnja je u pitanju i niko protiv toga ne smije da ima negativne komentare.
  Sve i da se radi o proizvodnji seksualnih pomagala, proizvodnja je, i to neko treba. Svaka roba ima svog kupca.

 4. Svako onaj ko misli da će neko odgovarati za sve što je učinjeno u pljački ovog naroda u velikoj je zabludi.Naš narod kaže „Vrana vrani očiju ne vadi“.Ovo je samo zabava za ovaj glupi narod,jer predstoje lokalni izbori.Očekujem u narednom periodu da se „pojave centri za djelovanje protiv vlasti“,da „postoje ozbiljne pretnje po RS od strane vanjskog faktora i opozicije“ itd.

 5. Ја се бојим да је то изузето, ради заташкавања и спријечавања да се тог материјала дочепа неко, ко би се њиме стварно озбиљно позабавио.

  Pa dovoljno je pogledati slicnu situaciju u „Bircu“ pa da vidimo da je na djelu „deartizacija“ – mali misevi se uklone a p…. ostanu netaknuti