Полиција спријечила повратак демонстраната на Таксим

Хиљаде демонстраната покушали су да се врате на истанбулски Трг Таксим, али их је полиција спријечила сузавцем. Широм Истанбула хиљаде противника владе Реџепа Тајипа Ердогана окупили су се данас у групама настојаћи да се на врате на трг и сусједни парк Гези одакле је и на друге турске градове кренуо да се шири протест који […]

недеља, јун 16, 2013 / 19:33

Хиљаде демонстраната покушали су да се врате на истанбулски Трг Таксим, али их је полиција спријечила сузавцем.

Широм Истанбула хиљаде противника владе Реџепа Тајипа Ердогана окупили су се данас у групама настојаћи да се на врате на трг и сусједни парк Гези одакле је и на друге турске градове кренуо да се шири протест који је изложио дубоке подјеле турског друштва, али и угрозио имиџ земље у иностранству.

Полиција је синоћ и ноћас воденим топовима, сузавцем и гуменим мецима растјерала неколико хиљада демонстраната на тргу Таксим и парку Гези, при чему је 29 особа лакше повријеђено.

Гувернер Истанбула Хусеин Авни Мутлу рекао је да ће Трг Таксим неко вријеме бити затворен и да на њему неће бити дозвољено окупљање, али је портпарол демонстраната поручио да ће они поново заузети парк Гези.

За поподне су поново заказане нове демонстрације, али област око њега чувају полицијски кордони, док се пролазницима проверавају лична документа и претражују торбе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *