Покрет несврстаних: Додик и Алијев у Бакуу "прави пријатељи"

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев примио је другог дана 18. самита Покрета несврстаних српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у централној резиденцији у Бакуу, гдје су разговарали о проширењу сарадње и јачању заједничких односа.

недеља, 27 октобра, 2019 / 08:50

Предсједник Алијев је нагласио да доживљава српског члана Предсједништва БиХ Додика као правог пријатеља и указао на потребу јачања заједничких односа.

"Азербејџан наставља изградњу Трансјадранског и Јадранско-јонског гасовода према Европи, који ће до прољећа стићи до Италије и даље преко БиХ, у складу са потписаним споразумима и меморандумима између земаља региона, међу којима је и БиХ која ће бити прикључена на гасовод", истакао је Алијев.

Нагласио је да Азербејџан има веома добре односе са Србијом, Црном Гором и Хрватском, те да и на БиХ гледају као на поузданог и јаког партнера.

Рекао је да морамо наћи начине да повећамо међусобну трговинску размјену, додавши да је његова земља заинтересована за инфраструктурне пројекте.

Предсједник Алијев је позвао српског члана Предсједништва БиХ да дође на Глобални форум, који ће бити одржан 3. марта у Азербејџану, и да се до тада припреме споразуми о сарадњи.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је Алијеву на хуманитарним пројектима Азербејџана у Бањој Луци, нагласивши да треба јачати партнерство на свим пољима.

"Ви сте наши пријатељи и треба да реализујемо заједничке пројекте који ће бити у обостраном интересу. Надам се да ћемо ојачати и проширити нашу сарадњу. Са своје стране, учинићу све да препознамо области сарадње гдје то можемо да учинимо с обзиром на потенцијале којима располажемо", рекао је српски члан Предсједништва БиХ Додик.

Нагласио је да треба заједно прецизирати пројекте и реализовати пословне аранжмане.

Српски члан Предсједништва БиХ Додик је оцијенио да ће предсједавање Азербејџана дати додатну енергију Покрету несврстаних, а саговорници су се сагласили да је потребно више правде и солидарности у свијету.

Српски члан Предсједништва БиХ позвао је предсједника Азербејџана да посјети БиХ.8 КОМЕНТАРА

 1. Nemojte tako..
  Fondacija njegovog oca je finansirala obnovu kuce naseg Branka Copica..kad niko iz Srpske, niti Srbije to nije mogao
  Osim toga, imacemo alternativu ruskom gazu preko TANAP gasovoda..sto npr Srbija, Bugarska..nemaju
  Mislim..nije ovo Miletova pobjeda…prosto, slozilo se jer su nam Azeri prijatelji i podrska po pitanju KiM na sve i jednoj platformi
  Nema potrebe za ovako cinicni naslov…bolje bi bilo nesto tipa: pored ruskog, jos jedan izvor gasa za Srpsku

  1. Kakvi crni prijatelji.
   Pitam skoro jednog rusofila što okolo hoda u majicama sa likom Putina kako objašnjava da je Jermenija član ODKP kluba a da je Rusija pustila maloimnike iz Azerbejdžana da na jermenima ispituju rusko najnovije oružje koje mogu sebi priuštiti zahvaljujući nafti i gasu.
   Klasični odgovor rusofila je da nije čuo za to.
   Selfi i prijem kod Alijeva je zahvalnica na dosadašnjem sluganstvu i radu Milice iz sekte.

  2. Ja napisah azeri su nama prijatelji, a ne jermenima…dje njih ubaci oveje
   Prijateljstva ne postoje u diplomatiji, samo interesi.. ali se kaze u prijateljskim odnosima.
   Dakle, srbija i srpska imaju prijatelje u azerbejzdanu..i to je sve

  1. Још један балијски расиста!

   Зашто је ирански предсједник било ко?

   Зашто су остали предсједници било ко?

   Вама је неко само онај коме се увлачите у буљу.

   А највећи парадокс је да се балинчад највише позивају на Титу, а кад се Додик слика са несврстанима онда им је то бљак.

   Балилук је патолошки оболио од додикуса.

  2. Pa njiHma Dodik haman svako jutro iz paštete iskače ,
   Po danu ih sarayevski taliban-press izvještava o Miletovom silovanju „bošnjaka“ a naveče him graDZanska Al Jazira malo malo pripivijeda o najvećem koljaču “ bošnjaka“ svih vremena …Dodiku