Покренута производња у Руднику мрког угља у Миљевини

Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић данас је посјетио површински коп Рудника мрког угља Миљевина у којем је први пут покренута производња од 2006.године. Рудник мрког угља у Миљевини купљен је од стране фочанског предузећа Павгорд у августу мјесецу куповином дијела државног капитала у износу од 6 милиона конвертибилних марака. Продаја угља почела је прије неколико […]

четвртак, октобар 21, 2010 / 14:21

Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић данас је посјетио површински коп Рудника мрког угља Миљевина у којем је први пут покренута производња од 2006.године.

Рудник мрког угља у Миљевини купљен је од стране фочанског предузећа Павгорд у августу мјесецу куповином дијела државног капитала у износу од 6 милиона конвертибилних марака. Продаја угља почела је прије неколико дана по цијени од 100 КМ за једну тону.

Према ријечима директора Јање Мастило, за врло кратко вријеме је покренута производња и за продају је припремљено 40.000 тона угља што ће бити довољно за тржиште Горње –дринске и дијела Сарајевске регије.

– Имамо у плану да за три наредне године уложимо у производњу 10 милиона марака и да повратимо тржиште западне Србије и Војводине. Покретање производње из јамског копа је највећи проблем. За покретање овог дијела производње је потребно око 2 милиона марака, а ту је технологија застарјела и јавља се проблема неквалификоване радне снаге за јамски ископ – рекла је Мастилова и додала да је план запошљавања стотину радника у наредне три године, а да је тренутно упослено 25 радника.

Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић истакао је да је најбитније да фочанске школе, болнице и факултети не морају више куповати угаљ из Какња или Бановића.

– Рудник је увијек био ресурс општине и предузеће које је било носилац развоја. Охрабрује чињеница да су планови предузећа велики, да на овоме не желе стати, већ се размишља о изградњи и термоеклектране са два блока по 110 мегавата јер резерве угља су овдје огромне– навео је Крсмановић .

Резерве угља у Руднику мрког угља у Миљевини износе око 7 милиона тона, укључујући и јамску и површинску експлоатацију.Оставите одговор