Покренут стечај у урбанистичком заводу РС

БАЊА ЛУКА – Окружни привредни суд Бања Лука донио је одлуку о покретању стечајног поступка у Урбанистичком заводу Републике Српске, потврдила је предсједник синдикалне организације Урбанистичког завода Живана Гојић. "Радници Урбанистичког завода и повјериоци задовољни су овом одлуком Суда , али ћемо ипак сачекати да прође жалбени поступак, јер се управа Завода јавно хвали да […]

петак, април 22, 2011 / 11:39

БАЊА ЛУКА – Окружни привредни суд Бања Лука донио је одлуку о покретању стечајног поступка у Урбанистичком заводу Републике Српске, потврдила је предсједник синдикалне организације Урбанистичког завода Живана Гојић.

"Радници Урбанистичког завода и повјериоци задовољни су овом одлуком Суда , али ћемо ипак сачекати да прође жалбени поступак, јер се управа Завода јавно хвали да има везе у Вишем привредном суду Бања Лука, који ће уважити њихову жалбу и поништити одлуку о стечају, као што је то био случај у септембру прошле године", истакла је Гојићева.

У Окружном привредном суду Бања Лука 18. априла одржано је ново рошиште о покретњу стечајног поступка у Урбанистичком заводу Републике Српске, а одлука о покретању стечајног поступка донесена је јуче.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић укинула је прошле седмице Урбанистичком заводу лиценцу о испуњавању услова за израду просторних, урбанистичких и регулационих планова и урбанистичких пројеката, као и лиценцу за израду техничке документације за објекте високоградње – архитектонска, машинска конструктивна и електро-фаза.

Гоjићева је објаснила да је та рјешења донијела након што су инспекцијски органи утврдили да Завод не испуњава услове за ове лиценце.

Већински власник Урбанистичког завода РС је бањалучки бизнисмен Јово Видовић. Пореска управа РС поднијела је раније Окружном тужилаштву у Бања Луци четири извјештаја против пет директора и власника Урбанистичког завода због сумње да су злоупотријебили овлаштења и службени положај.

Након што је Окружни привредни суд Бања Лука 16. септембра прошле године донио одлуку о покретању стечајног поступка у Урбанистичком заводу, почетком новембра стечај је поништен, јер је Виши привредни суд Бања Лука прихватио жалбу овог предузећа на одлуку о покретању стечаја.

Директор Завода Горан Вајкић уручио је 21. марта отказе 21 раднику, уз образложење да су технолошки вишак и да су неквалификовани за рад у овој институцији. За остале раднике воде се судски поступци по основу радних спорова.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *