Поклони књигу, помози другу

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је ученике основних и средњих школа у Српској да се укључе у акцију “Поклони књигу, помози другу” и да своје прошлогодишње уџбенике предају школским библиотекама како би их могли користити млађи ученици. Акцију “Поклони књигу, помози другу” већ неколико година организује Министарство просвјете и културе у сарадњи са […]

среда, август 22, 2012 / 15:00

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је ученике основних и средњих школа у Српској да се укључе у акцију “Поклони књигу, помози другу” и да своје прошлогодишње уџбенике предају школским библиотекама како би их могли користити млађи ученици.

Акцију “Поклони књигу, помози другу” већ неколико година организује Министарство просвјете и културе у сарадњи са руководством школа како би обезбиједили уџбенике што већем броју ученика у наредној школској години.

У ресорном министарству Срни је речено да ова акција траје до краја септембра, а да је од руководстава школа затражено да организују пријем и подјелу уџбеника, те да упознају ученике о значају ове хумане акције.

У школској 2010/2011. најбоље резултате у акцији “Поклони књигу, помози другу” остварила је Основна школа “Јован Јовановић Змај” Србац. Захваљујући овој акцији, у школи је 31 одсто ученика трећег разреда, 45 одсто ученика четвртог, те 92 одсто ученика од петог до деветог разреда користило старе уџбенике, док је дио подијељен и ученицима сусједних школа у општини.

Добар резултат у овој акцији остварила је и Основна школа “Свети Сава” из Новог Града, гдје је прикупљено 2.377 уџбеника и Основна школа “Свети Сава” у Рогатици, гдје је прикупљено 1.105 уџбеника, односно гдје је већина ученика учествовала у акцији.

Из Министарства просвјете и културе Српске истичу да у средњим школама ученици могу дијелити мањи број уџбеника,јер је ријеч о стручним књигама, а најбоље резултате биљеже Медицинска школа у Бањалуци и Угоститељско-економска школа у Приједору.

Влада Републике Српске је у школској 2012/2013. години обезбиједила бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа за шта је издвојено око 963.300 КМ.

Још 200.000 КМ издвојено је за набавку уџбеника одличним ученицима из породица са четворо и више дјеце, а за њихову набавку и дистрибуцију задужени су Министарство финансија и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

У Министарству породице, омладине и спорта Српске је речено да ће ученици уџбенике добити првог дана школске године у својим школама.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *