Појефтинити храну већом производњом

Најбољи начин да се умире свјетске цијене хране је повећање производње, сматрају аргентински дужносници након разговора о француском приједлогу да се темељније регулише тржиште сировина. Француска тражи подршку Групе 20 најразвијенијих и великих економија у успону (Г-20) за реформе којима би били смањени скокови и падови цијена сировина, који се дешавају на свјетском тржишту, пренијела […]

недеља, 22 маја, 2011 / 12:55

Најбољи начин да се умире свјетске цијене хране је повећање производње, сматрају аргентински дужносници након разговора о француском приједлогу да се темељније регулише тржиште сировина.

Француска тражи подршку Групе 20 најразвијенијих и великих економија у успону (Г-20) за реформе којима би били смањени скокови и падови цијена сировина, који се дешавају на свјетском тржишту, пренијела је агенција Реутерс.

Пространа латиноамеричка држава Аргентина једна је од највећих свјетских извозница соје, кукуруза и пшенице.

Аргентинске власти, као и оне у сусједном Бразилу сматрају да је већа жетва рјешење за раст цијена хране на свјетском тржишту који је између осталог потакнуо вишемјесечне протесте у сјеверноафричким и блискоисточним земљама и промјене неколико режима у тамошњим државама.

"Изазов свјетске прехрамбене сигурности биће савладан већом производњом, бољом технологијом и већом конкуренцијом међу више произвођача", оцијенио је аргентински министар пољопривреде Јулиан Домингез.

Велики свјетски произвођачи хране су првобитно страховали да француски приједлог садржи и контролу цијена, али је министар пољопривреде те земље Бруно Ле Маире на радном састанку Г-20 у Аргентини истакао да службени Париз "само жели да буде смањена претјерана колебљивост цијена, а не да их ограничи" .

Министар Домингез оцјењује да је ово Ле Маиреово разјашњење француског става веома важно за Аргентину и њене пољопривреднике.

Француска се нада да ће за њен план бити постигнут консензус на састанку министара пољопривреде Г-20, планираном за јуни у Паризу.

Глобалне цијене хране су у порасту због ограничених залиха и проблема с родом у протеклој години од Русије, преко Сједињених Америчких Држава, до Аустралије, све великих свјетских произвођача.

Раст цијена хране је приморао земље попут најмногољуднијих Кине и Индије да пооштре монетарну политику како би обуздале инфлацију.Оставите одговор