Погинуо најмлађи Гадафијев син

Најмлађи син либијског вође Моамера Гадафија и троје његових унука убијени су у нападу НАТО авијације на Триполи, рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим. Гадафи је био у згради у тренутку напада, али је преживио. "Ово је био директан покушај убиства лидера ове државе", рекао је Муса. Овај напад, пише британски "Индепендент", представља значајно […]

недеља, мај 1, 2011 / 09:23

Најмлађи син либијског вође Моамера Гадафија и троје његових унука убијени су у нападу НАТО авијације на Триполи, рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим.

Гадафи је био у згради у тренутку напада, али је преживио. "Ово је био директан покушај убиства лидера ове државе", рекао је Муса.

Овај напад, пише британски "Индепендент", представља значајно одступање од резолуције 1973 Савјета безбједности УН, којом су ваздушне снаге овлаштене да крену у акцију ради "заштите цивила и насељених мјеста".

"Индепендент" је, одмах послије напада, покушао да открије ко је издао наређење за овај напад, али представници Форин офиса и Министарства одбране нису жељели да коментаришу овај догађај, који би се лако могао окарактерисати као покушај убиства либијског лидера.

Либијски званичници су, недуго послије напада, саопштили да је Гадафијев син био студент у Њемачкој и да је имао 29 година.

Сејф ал Араб је друго Гадафијево дијете које је погинуло у бомбардовању западних авиона. Његова ћерка Хана, погинула је у априлу 1986. године, када су амерички авиони бомбардовали Триполи у знак одмазде за бомбашки напад либијских агената на једну дискотеку у Берлину, када је троје људи убијено, а више од 200 рањено.

Либијски званичници повели су новинаре до куће која је била погођена са најмање три пројектила. Кров куће, која се налазила у луксузном кварту Триполија, у потпуности је уништена на неколико мјеста.

Одмах послије вијести о погибији Сејфа ал Араба у Бенгазију се чуло шенлучење.

Неколико часова пошто су либијски побуњеници и НАТО одбацили још један позив Гадафија за прекид ватре, италијански војни планери састали су се како би размотрили озбиљност пријетње либијског лидера да ће рат пренијети на територију те државе.

Либија је од 1911. до 1941. године била италијанска колонија, а премијер Силвио Берлускони и Гадафи су прије три године потписали споразум према којем је Италија дужна да Либији исплати компензацију од пет милијарди евра за тај период.0 КОМЕНТАРА

  1. Eto, radmanoviću, zašto si podigao ruku! Da se ubijaju nedužna djeca. Daleko od toga, da je tvoja ruka važna, da ne bi bilo bommbardovanja i zločina da si ti bio makar suzdržan, ali lakše bih podnio, kada bi znao da je tvoja „srpska „ruka protiv zločina kakvog je puno puta iskusio i „tvoj“ narod od ovih istih zlikavaca koje si ti podržao.
    Bio bi red da kažeš da si pogriješio i da se izvineš libijskom narodu.
    Možda i ti, i tvoja partija , i tvoj car, ćete danas-sutra biti u nemolosti tih zločinaca, mada su vas doveli i zaposjeli na tron (vremena se mijenjaju), ali šta im je kriv narod, djeca vaša i unuci? Ništa! Incko već prijeti sankcijama RS, a poneki zlikavci i još gorim stvarima.
    Radmanoviću, podigao si ruku, naravno po direktivi, za ubistvo nedužne djece.Znači , i ubice ste!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *