Подрињски Срби тужиће Холандију

Подрињски Срби тужиће холандску Владу, јер војници из холандског батаљона некадашњег УНПРОФОР-а, под чијом контролом је била заштићена зона Сребреница, нису спријечили тзв. Армију БиХ чији су припадници од 1992. до 1995. године свакодневно излазили из те енклаве и убијали српске цивиле по сребреничким и братуначким селима. Послије пресуде холандског апелационог суда према којој је […]

четвртак, 7 јула, 2011 / 11:47

Подрињски Срби тужиће холандску Владу, јер војници из холандског батаљона некадашњег УНПРОФОР-а, под чијом контролом је била заштићена зона Сребреница, нису спријечили тзв. Армију БиХ чији су припадници од 1992. до 1995. године свакодневно излазили из те енклаве и убијали српске цивиле по сребреничким и братуначким селима.

Послије пресуде холандског апелационог суда према којој је Холандија проглашена кривом за смрт три сребреничка Бошњака у јулу 1995. зато што су их војници УНПРОФОР-а из те државе предали припадницима Војске Републике Српске, подрињски Срби су "пресавили табак" и одлучили да туже Холандију за злочине које су војници Насера Орића починили над Србима из тог краја, пише "Прес".

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Младен Грујичић потврдио је за "Прес" да је ова организација у сарадњи са сребреничком Борачком организацијом већ контактирала неколико адвоката од којих су тражили правну помоћ за уобличавање тужбе против Холандије.

Посланик СДС у Народној скупштини РС Ненад Стевандић подржава иницијативу сребреничких Срба, истичући да су рат у БиХ произвели страни фактори и да њима треба послати фактуре за накнаду штете.

Посланик СНСД у Народној скупштини РС Никола Баштинац рекао је да ће институције Српске подржати све оне који желе да се утврди права истина о свим дешавањима у Сребреници.

Бањалучки адвокат Миљкан Пуцар каже да се не би смјело журити у правни процес, јер ни процес у Холандији није доведен до краја.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово постаје све занимљивије и баш се закувало 😀 Дај да се размотре све могућности кога да тужимо! Онај норвешки филм о Сребреници је пун погодак. Само када би ови наши јадни медији смјели то да преузму и емитују.