Поднесена кривична пријава против бившег министра Радислава Јовичића

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Окружном Тужилаштву Бањалука кривичну пријаву против бившег министра унутрашњих послова Радислава Јовичића за кривично дјело несавјестан рад у служби за које је запријећена казна затвором од једне до осам година, открива пословни портал Капитал.

недеља, 25 децембра, 2016 / 08:21

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Окружном Тужилаштву Бањалука кривичну пријаву против бившег министра унутрашњих послова Радислава Јовичића за кривично дјело несавјестан рад у служби за које је запријећена казна затвором од једне до осам година, открива пословни портал Капитал.

Јовичић се терети да је оштетио МУП за 260.445 КМ колико је авансно уплаћено за испоруку уређаја за радио-везу бањалучкој фирми „Оптел“ која то никада није учинила.

Бањалучка фирма намјенске индустрије „Оптел“ требала је у року од 35 дана од потписивања уговора испоручити МУП-у софтвер, 40 фиксних и 120 ручних радио станица, репетиторе, батерије и пуњаче марке „Хyстера“.

Над фирмом „Оптел“ у власништву „Чајавец“ Бањалука и „Зрак“ Теслић је 09. јуна ове године отворен стечајни поступак. Последњих пет година констатно послује са губитком који је износио и до 225 хиљада КМ. Имали су највише девет, а најмање три пријављена радника, а 2015. године су имали приход од само осам хиљада КМ.
Потврђујући ову информацију, у Окружном тужилаштву Бањалука навели су да се „предмет налази у раду код поступајућег тужиоца“.

„Окружном јавном тужилаштву Бања Лука 22. јула 2016. године, од стране МУП РС-Управе криминалистичке полиције, достављен је извјештај против Радислава Јовичића и других, због кривичног дјела Несавјестан рад у служби из члана 354 став 2 у вези са ставом 1 Кривичног закона РС. Предмет се налази у раду код поступајућег тужиоца и у фази је истраге“, наводи се у одговору Тужилаштва достављеном капитал.

Овим чланом КЗРС, прописано је да „службено лице које свјесним кршењем закона или других прописа, пропуштањем дужности надзора или на други начин очигледно несавјесно поступа у вршењу службе, иако је било свјесно или је било дужно и могло бити свјесно да усљед тога може наступити тежа повреда права другог или већа имовинска штета, па таква повреда или штета и наступи, казниће се новчаном казном или затвором до двије године“.

У ставу 2, на који се позива МУП у извјештају достављеном Тужилаштву, додаје се да „ако је усљед дјела из става 1. овог члана дошло до тешке повреде права другог или наступила имовинска штета у износу који прелази 50.000 КМ, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година“.

Поступак, уговор, аванс..

Према нашим информацијама, Јовичић је уговор са „Оптелом“ потписао након што је проведен поступак по члану 5. Закона о јавним набавкама БиХ, на који се јавило више понуђача.

Комисија за избор је оцијенила понуде и доставила извјештај у којем је као најбољу оцијенила фирме „Оптел“, те је нејасно како нико од чланова комисије није обухваћен кривичном пријавом.

Након што је исплаћен аванс, а роба није испоручена у уговореном року, склопљен је анекс споразума, али ни нови рок није испоштован.

МУП је потом блокадом рачуна, успио вратити дио уплаћеног новца, али остатак ће покушати добити у стечајном поступку.

У међувремену, радио станице и остала опрема је набављена од друге компаније, тако да МУП није остао без потребних уређеја.

Главна служба за ревизију РС је у свом извјештају о контроли МУП-а за 2015. годину затражила „исправку неоправданог аванса фирми „Оптел““ од 246 хиљада КМ, додајући да је због овог „неоправданог аванса покренут тужбени захтјев“.

Бањалучко Тужилаштво се у одговору, није осврнуло на чињеницу да ни послије пет мјесеци од подношења извјештаја МУП-а није затражило подизање оптужнице или одбацило извјештај Управе криминалистичке полиције, посебно јер се ради о особи која је непуне двије године била на изузетно одговорној функцији у РС.

Радислав Јовичић је био министар унутрашњих послова у Влади РС од 12. марта 2013. до 18. децембра 2014. године.

Јовичић данас није одговарао на телефонске позиве.