Подметнут пожар на Светој Гори, у припреми евакуација?

Пожар који бесни на Атосу највероватније је подметнуо један радник који није добио посао у Уранополису и полиција трага за њим, објавила је грчка телевизија ЕРТ. Пре тога, атински дневник „Етнос“ изнео је претпоставку да су ватру изазвали радници који раде у виноградима светогорских манастира „Свети Павле“ и „Дионисијат“. Са друге стране, партија „Златна зора“ […]

субота, 11 августа, 2012 / 19:02

Пожар који бесни на Атосу највероватније је подметнуо један радник који није добио посао у Уранополису и полиција трага за њим, објавила је грчка телевизија ЕРТ.

Пре тога, атински дневник „Етнос“ изнео је претпоставку да су ватру изазвали радници који раде у виноградима светогорских манастира „Свети Павле“ и „Дионисијат“. Са друге стране, партија „Златна зора“ искористила је пожар да оптужи стране илегалне имигранте да су намерно изазвали пожаре.

У петак вече је телевизија МЕГА пренела да је у поподневним часовима ветар појачао, што повећава опасност од ширења пожара. Према другим извештајима, ватра је стигла на два километара од српског манастира Хиландар, пренела је Верска информативна агенција.

Због тога су власти припремиле евентуалну евакуацију три манастира – српског Хиландара, грчког Есфигмена и бугарског Зографа.

Иначе српски ватрогасци са грчким колегама и монасима бране Манастир Хиландар од ватрене стихије која букти на свега три километра удаљености ваздушном линијом од српске светиње.

„Пожар је на линији од свега неколико километара, и у зависности од ветра шири се и повлачи. Формирали смо у петак штит између манастира и пожара, на свега педесетак метара од ватре, у намери да стихију држимо што даље од објеката. Приоритет је одбрана Хиландара“, каже Бојан Гламочлија, портпарол и координатор у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије који је са ватрогасцима на Светој Гори.

Нажалост, до сада је изгорело око 3.000 хектара борове шуме и ниског растиња у власнишвту Хиландара, каже Гламочлија који наводи да дању пожар гасе и пет авиона и три хеликоптера.

Сада је најважније да ветар не промени јачину и правац, што би угрозило манастир. Конвој са десет ватрогасних возила и 49 ватрогасаца кренуо је ка Светој Гори у четвртак увече по одлуци Владе Србије.

„Колона је формирана за неколико сати. У њој се налазе десет ватрогасних екипа из Београда, Смедерева, Јагодине, Ужица и Ниша“, каже Гламочлија.

„Имали смо пратњу кроз Македонију, а на улазу у Грчку сачекале су нас тамошње колеге. Опремљени смо тако да можемо ефикасно да заштитимо људе и имовину како не би у опасност дошао и манастир Хиландар.“

Иако су путовали читаву ноћ, ватрогасци су одмах кренули у извиђање терена, и уз договор са тамошњим властима постављене су линије одбране од пожара који букти од среде. Монаси Хиландара заједно са ватрогасцима даноноћно дежурају широм подручја захваћеног ватром.

Са ватрогасцима из Ниша, њих дванаесторо, који су отпутовали са два возила и опремом, у контакту је путем СМС порука њихов командир Срђан Николић.

„Засада су сви добро и спремни да се заједно са српским и грчким колегама ухвате укоштац са стихијом. Из Ниша су понели довољно опреме, хране и горива да могу бити самостални три дана. Уколико се боравак одужи, могуће је да ће их заменити друге колеге.“

Нишлије Дејан Ранђеловић (41) и Владица Јанковић (37) једини међу колегама познају терен око наше светиње на Светој Гори јер су учествовали у акцији гашења катастрофалног пожара пре неколико година. Братство Хиландара је организовало смештај за српске ватрогасаце.

Бригада монаха

Хиландарска техничка служба својом механизацијом проширује путеве како би олакшала кретање ватрогасним возилима. Хиландарска ватрогасна бригада, састављена од монаха који су прошли детаљну ватрогасну обуку, опремљена је неопходном опремом, активно учествује и координира активности на заштити манастира од пожара, саопштава Српска православна црква.

Два фронта

Ватрогасци су изоловали два ватрена фронта – у планинском пределу у области Хиландара, и код места Урануполис, на прилазу полострву Атос на којем је Света Гора. Ширину и дужину фронта пожара није могуће прецизно утврдити, али кажу да је сигурно око тридесетак километара.