Подизање оптужнице против Будимира у септембру?

Завршетак истраге и подизање оптужнице Тужилаштва БиХ у предмету "Живко Будимир и други" очекује се у септембру, пише "Дневни аваз", позивајући се на незваничне изворе блиске истрази. Лист наводи да Тужилаштво и даље интензивно води истрагу против предсједника Федерације БиХ Живка Будимира, осумњиченог да је са сарадницима починио низ кривичних дјела, као што су организовани […]

среда, 10 јула, 2013 / 12:42

Завршетак истраге и подизање оптужнице Тужилаштва БиХ у предмету "Живко Будимир и други" очекује се у септембру, пише "Дневни аваз", позивајући се на незваничне изворе блиске истрази.

Лист наводи да Тужилаштво и даље интензивно води истрагу против предсједника Федерације БиХ Живка Будимира, осумњиченог да је са сарадницима починио низ кривичних дјела, као што су организовани криминал, примање и давање мита, те незаконита помиловања.

Наводно, у току су саслушања осуђеника који су помиловани, али и осуђеника за које је требало одобрити помиловање, пише лист.

Тужилаштво БиХ истражује и одређене нелегалне финансијске токове у којима су учествовали Будимир и његови сарадници.

На сједници о продужењу притвора тужилац Олег Чавка рекао је да, с обзиром на обимност предмета, на овом случају раде два већа тужилачка тима, и да треба да буде саслушано више од 200 лица.

Неки од саслушаних добиће статус осумњичених, а други свједока.

У Општинском суду у Сарајеву 30. августа требало би да почне суђење за недозвољено држање оружја, односно пиштоља с метком у цијеви који је пронађен код Будимира у његовом кабинету у згради Предсједништва БиХ, а за који није имао одобрење надлежног органа.

Ова информација потврђена је у Одјељењу Суда за односе с јавношћу, а оптужницу у овом предмету подигао је кантонални тужилац Санин Богунић.