Подијељен Печат времена: Маловић и Гароња добитници

Признање Печат времена, којим лист Печат традиционално годишње одликује умјетничко и научнотеоријско стваралаштво, биће уручено 12. маја, а у обе категорије награду ће подијелити два аутора. Књижевна награда Печат времена, која се додјељује ауторима најбољих литерарних остварења написаних на српском језику, ове године припала је Славици Гароњи за роман Повратак у Аркадију („Српска књижевна задруга“, […]

петак, 8 маја, 2015 / 16:35

Признање Печат времена, којим лист Печат традиционално годишње одликује умјетничко и научнотеоријско стваралаштво, биће уручено 12. маја, а у обе категорије награду ће подијелити два аутора.

Књижевна награда Печат времена, која се додјељује ауторима најбољих литерарних остварења написаних на српском језику, ове године припала је Славици Гароњи за роман Повратак у Аркадију („Српска књижевна задруга“, Београд, 2014.) и
Николи Маловићу за роман Једро наде („Лагуна“, Београд, 2014.).

"Кроз причу о посети мајчином завичају у идиличним пределима Западне Славоније, после многих година и новог циклуса крвавих збивања, нараторка Повратка у Аркадију враћа се у безбрижне дане детињства, али и даље, у мукотрпну прошлост своје породице и свога народа. Оживљавајући многобројне ликове рођака и суседа, углавном малих, обичних људи, она компонује мозаичну слику једног дела нашег националног простора у 20. веку. ..

У роману Једро наде Никола Маловић наставља своју приповедачку пловидбу Бококоторским заливом, започету романом Лутајући Бокељ и настављену у Пругастоплавим сторијама." – стоји у образложењу награда.

Признање Печат времена у области науке и друштвене теорије додјељује се Злати Бојовић за књигу Историја дубровачке књижевности (СКЗ, Београд, 2014.) и
Слободану Вуковићу за књигу Етика западних медија. Антисрпска пропаганда и „хуманитарна“ интервенција (Издавачка књижарница Зорана Стојановића – Институт друштвених наука, Сремски Карловци – Нови Сад – Београд, 2014.)

"У књизи Историја дубровачке књижевности Злата Бојовић настоји да споји два различита чиниоца у објашњавању књижевних појава. Она, с једне стране, пише историју дубровачке књижевности као опис континуалне смене писаца и дела у периоду од XV до XIX века. Али, с друге стране, она приказује промене у својствима система књижевног искуства који је обухватао унутрашње трансформације жанрова и стилова.

Говорећи исцрпно и свестрано о антисрпској пропаганди као глобалном и ударничком прегнућу медијских посленика западног света, Слободан Вуковић у својој књизи Етика западних медија помиње (и даје одговоре на) низ важних питања, међу којима је и ово: који су то главни разлози или интереси који су натерали Запад да се прво сагласи а затим и да учествује у разбијању/распаду друге Југославије, и у исто време, покрене широку медијску сатанизацију Срба? " – пише у образложењу жирија.

Награду Печат времена чине Повеља и новчани износ од 500.000 динара.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор