Подигнуте оптужнице за “Виктор Бубањ“

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бесима Мудеризовићa (59), Рамиза Авдовићa званог „Даиџа“ (56) и Винтила Лулиана Николае (47), сва тројица настањени у Сарајеву, због ратног злочина против српских цивила у затвору у бившој касарни „Виктор Бубањ“, саопштено је из Тужилаштва. Мудеризовић, рођен у Сарајеву, био је замјеник управника на петом спрату Окружног затвора у […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 15:01

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бесима Мудеризовићa (59), Рамиза Авдовићa званог „Даиџа“ (56) и Винтила Лулиана Николае (47), сва тројица настањени у Сарајеву, због ратног злочина против српских цивила у затвору у бившој касарни „Виктор Бубањ“, саопштено је из Тужилаштва.

Мудеризовић, рођен у Сарајеву, био је замјеник управника на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и командир војног затвора у бившој касарни "Виктор Бубањ", Авдовић, рођен у Фочи, био је командир страже на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтил Лулиан Николае, рођен у Букурешту, стражар у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ".

Оптужница их терети као свјесне учеснике удруженог злочиначког подухвата, који је отпочео почетком маја 1992. године и трајао до краја новембра 1992. године, чији је циљ био заробљавање цивила српске националности са подручја града Сарајева у нехуманим условима у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, супротно одредбама Женевске конвенције.

Ради реализације тог заједничког циља, они су учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности тако што су приведене цивиле српске националности са подручја града Сарајева прихватали и противзаконито затварали у бившој касарни "Виктор Бубањ", гдје су били подвргнути намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола или патње (мучење), наношењу повреда физичког интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, што је имало за посљедицу смрт осамнаест затвореника – наводи се у саопштењу.

ВЕЛИМИРОВИЋ : ОХРАБРАЈУЋИ ПОТЕЗ ТУЖИЛАШТВА БиХ

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра охрабрујућим подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против три лица због ратних злочина за злочине у "Виктору Бубњу" почињеним над припадницима српског народа у току протеклог рата у БиХ.

"Надамо се да ће након подизања оптужнице, Суд БиХ водити објективно и непристрасно суђење и да ће се кроз извођење доказа и саслушање преживјелих логораша из касарне `Виктор Бубањ` доказати наводи из оптужнице, као и против одговорних посебно по командној линији", рекао је Велимировић Срни.

Велимировић је подсјетио да у досадашњој пракси рада правосуђа БиХ није било процесуирања најсложенијих предмета и најодговорнијих лица за злочине почињене над српским народом у току рата на простору Сарајева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *