Подгорица: Опет насиље над Матицом српском

Судски извршитељи поново су покушали да иселе Матицу српску из просторија у Подгорици, које су, према пресуди Врховног суда Црне Горе, легално закупили. Из Матице српске истичу да су на дјелу политички притисци и правно насиље. Матицу српску у Црној Гори данас су судски извршитељи поново покушали да иселе из просторија у Подгорици, које су […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 20:23

Судски извршитељи поново су покушали да иселе Матицу српску из просторија у Подгорици, које су, према пресуди Врховног суда Црне Горе, легално закупили. Из Матице српске истичу да су на дјелу политички притисци и правно насиље.

Матицу српску у Црној Гори данас су судски извршитељи поново покушали да иселе из просторија у Подгорици, које су легално закупили, што у овој организацији доживљавају као наставак притисака на ту институцију српског народа у Црној Гори.

Судски извршитељи са захтевом за исељење, у пратњи полиције, појавили су се у канцеларији Матице у Подгорици, која се налази у просторијама чији је власник Ауто-мото савез Србије.

У просторијама Матице српске у Црној Гори окупио се велики број грађана, међу којима су били и посланици и одборници Социјалистичке народне партије, Нове српске демократије, Народне странке и Демократске српске странке.

Судски извршитељи су одустали од присилног исељења, јер, како су рекли, тешко да могу одједном да похапсе толико људи.

Потпредсједник Матице српске у Црној Гори Драго Перовић рекао је Танјугу да је захтјев судских извршитеља у потпуности правно неоснован.

Перовић је истакао да просторије, према правоснажној одлуци Врховног суда Црне Горе, припадају АМСС, чиме је ствар правно потпуно чиста.

"Нема никаквог правног спора да су просторије власништво АМСС, а Матица легалан закупац, због чега налог за исељење доживљавамо искључиво као наставак политичких притисака на Матицу српску у Црној Гори, као и правног насиља, јер се не поштују одлуке највише судске инстанце", рекао је Перовић.

Потпредсједник Матице српске у Црној Гори је додао да не искључује могућност да ће у наредном периоду бити нових покушаја исељења Матице српске у Црној Гори из просторија у Подгорици.

Из Матице српске су, прије само два дана, рекли да се надају да ће им надлежни црногорски органи омогућити несметани рад, истичући да то Друштво дјелује у складу са законима те државе.

"Овом приликом подсјећамо јавност да је Матица српска од свога оснивања до данашњег дана имала међу својим члановима и сарадницима са простора Црне Горе, почевши од Петра Другог Петровића Његоша, велики број угледника и стваралаца", подсетили су из Матице српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *