Почиње Театар фест "Петар Кочић"

Петнаести Театар фест "Петар Кочић", који ће у Бањалуци бити одржан од 3. до 10. јуна, биће отворен представом Народног позоришта Републике Српске "Виктор или дјеца на власти" у режији Филипа Гринвалда. Гринвалд је на конференцији за новинаре поводом премијере представе рекао да је ријеч о значајном комаду из периода надреализма и додао да је […]

недеља, јун 3, 2012 / 16:28

Петнаести Театар фест "Петар Кочић", који ће у Бањалуци бити одржан од 3. до 10. јуна, биће отворен представом Народног позоришта Републике Српске "Виктор или дјеца на власти" у режији Филипа Гринвалда.

Гринвалд је на конференцији за новинаре поводом премијере представе рекао да је ријеч о значајном комаду из периода надреализма и додао да је неизмјерно задовољство радити са оваквим ансамблом који увијек даје свој максимум.

Глумац Стеван Шербеџија, којем је припала главна улога, рекао је да је Виктор деветогодишњи дјечак који је нагло израстао и почео да схвата породицу и све њене мане.

„Виктор је једини неискварен члан породице, борац против искварене породице и система и мана буржоазије. На крају умире од болова у стомаку односно од свих гадости система и породице“, каже Шербеџија којем је ово трећа улога у Народном позоришту Српске.

Осим Шербеџије, у представи играју Жељко Еркић, Наташа Иванчевић, Сњежана Штикић, Сандра Љубојевић, Владимир Ђорђевић, Ања Станић, Ковиљка Шипка, Борис Шавија, Николина Јелисавац, Бошко Ђурђевић.

Предсједник Жирија за савремени драмски текст 2012., Лука Кецман је рекао да је жири међу 130 пријављених на Конкурс за Савремени драмски текст издвојио је 12 текстова од којих је за најбољи драмски текст одабрао текст „Кандило у Розаријуму“ Тихомира М. Стевановића из Младеновца.

„Радујемо се предстојећем Театар фесту , знамо да нас очекују узбудљиви и квалитзетни дани у Народном позоришту РС“, рекла је Аида Халиловић, портпарол компаније М:тел која је генерални спонзор овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“.

На овогодишњем фестивалу представиће се и Установа културе „Вук Караџић са представом „Бунар“, Југословенско драмско позориште са представом „Драма о Мирјани и овима око ње“, Народно позориште Сарајево „Кад би ово био филм“, Црногорско народно позориште „Ласице“.

На фестивалу ће се представити и Театар и ТД Загреб „Мрзим истину“, Позориште „Атеље 212″ са представом „Пошто паштета“, и Народно позориште Републике Српске са двије представе „Виктор или дјеца на власти“ и „На дну каце“.

Пратећи програм фестивала почеће отварањем изложбе плаката са протеклих четрнаест фестивала, а биће одржане и промоције књига Луке Кецмана „Позоришни живот, живот позоришта“, Дарка Лукића „Казалиште у свом окружењу“, као и двије књиге Раде Симовића „Драма и идентитет“ и „Драма Републике Српске“.

Фестивал ће бити затворен 10. јуна представом Народног позоришта „На дну каце“ у режији Николе Пејаковића.Оставите одговор