Почиње суђење Јулији Тимошенко

У Кијеву данас почиње судски процес против бившег украјинског премијера Јулије Тимошенко због злоупотребе положаја. Тимошенко одбацује оптужбе, које су повезане са уговорима за куповину природног гаса од Русије, и сматра их осветом њеног ривала предсједника Виктора Јануковича. Њеној влади изгласано је неповјерење у парламенту у марту 2010. године. Тимошенко је од Европског суда за […]

петак, 24 јуна, 2011 / 10:58

У Кијеву данас почиње судски процес против бившег украјинског премијера Јулије Тимошенко због злоупотребе положаја.

Тимошенко одбацује оптужбе, које су повезане са уговорима за куповину природног гаса од Русије, и сматра их осветом њеног ривала предсједника Виктора Јануковича.

Њеној влади изгласано је неповјерење у парламенту у марту 2010. године.

Тимошенко је од Европског суда за људска права затражила мишљење да ли су оптужбе против ње политички мотивисане.

Око 1 000 присталица бившег украјинског премијера окупило се испред суда у Кијеви, који је под јаким полицијским обезбјеђењем.

"Ово је фарса и цирукус, а не судско рочиште", рекла је Тимошенко судији, преноси британски Би-Би-Си.

Истражиоци трвде да се она сагласила са десетогодишњим уговором за куповину гаса од Русије по превеликим цијенама што је штетно по украјинску економију док такође истичу да није имала сагласност владе за потписивање споразума.

Према украјинском закону, за ове оптужбе предвиђена је затворска казна у трајању од седам до десет година.

Уколико буде проглашена кривом, Тимошенко неће моћи да учествује на парламентарним изборима заказанима за октобар 2012. године. Сљедећи предсједнички у Укрјаини одржавају се 2015. године.