Почиње сајам књига у Београду, Српска у знаку Андрића

Међународни београдски сајам књига, 57. по реду, одржаће се на Београдском сајму од 21. до 28. октобра. Под слоганом “Од А до Ш”, љубитељима књиге представиће се 478 излагача из земље и свијета. Штанд Српске у знаку Андрићграда и Андрића. Свечано отварање штанда Републике Српске планирано је у понедјељак. На штанду ће доминирати портал великог […]

субота, октобар 20, 2012 / 06:33

Међународни београдски сајам књига, 57. по реду, одржаће се на Београдском сајму од 21. до 28. октобра. Под слоганом “Од А до Ш”, љубитељима књиге представиће се 478 излагача из земље и свијета. Штанд Српске у знаку Андрићграда и Андрића.

Свечано отварање штанда Републике Српске планирано је у понедјељак. На штанду ће доминирати портал великог улаза у Андрићград и огромна "Андрићева књига 2012".

Директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић рекао да је Сајам културни догађај првог реда и да у том смислу очекује да предсједник Српске Милорад Додик свечано отвори штанд Републике Српске на овој значајној смотри. Очекује да ће овој свечаности присуствовати и министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, као и министар културе Србије Братислав Петковић који ће својим обраћањем потврдити добру сарадњу Српске и Србије, нарочито на плану културе и умјетности. Цицовић очекује да ће и прославаљени српски режисер Емир Кустурица говорити о Андрићграду и о најављеној Андрићевој награди.

С обзиром на то, да је прошле године обиљежено 50 година додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, а ове године се обиљежава 120 година његовог рођења, на штанду Српске ће бити постављена велика књига, формата два и по метра са метар и по, посвећена овој теми. Посјетиоци штанда ће у тој великој Андрићевој књизи моћи да нађу основне податке о великом писцу.

Осим те књиге, на штанду је и портал Андрићграда, улаз који симболизује улазак у фазу у којој је већ реализован добар дио пројекта, изграђене неке зграде, уређене улице и постављен споменик Андрићу.

На штанду Српске ће, између осталог, бити представљен пројекат Одсјека за славистику Универзитета "Карл Франц" у Грацу под називом "Босна у дјелима Иве Андрића", најавила је директор Народне и универзитетски библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић. О пројекту ће говорити његов носилац Бранко Тошовић и Дарко Танасковић са Факултета политичких наука Београдског универзитета.

"На овом сајму представићемо, не само књижевност Српске, већ и умјетност и науку уопште, тако да смо заступили и наше институције културе и Академију наука и умјетности", рекла је Петровић Зечић.

Она је додала да ће на пјесничкој вечери 25. октобра, између осталих, учествовати пјесници Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић и Матија Бећковић.

Мађарска почасни гост

Мађарска је земља почасни гост овогодишњег Сајма, поред богате књижевне и издавачке продукције, представиће и своје ауторе, преводиоце, издаваче, дистрибутере и остале представнике мађарске књижевности и културе.

Жељко Ожеговић, председник Одбора Сајма књига, рекао је да овогодишњи слоган “Од А до Ш” одражава суштину – посетиоци свих узраста и интересовања на једном месту могу да виде комплетну издавачку продукцију између две манифестације. Ожеговић је истакао и да ће Сајам књига значајно допринети и представљању веома занимљивих дешавања на мађарској књижевној сцени, о којима се код нас недовољно зна.

– Почаствовани смо улогом коју имамо на овом престижном културном догађају, рекао је Оскар Никовиц, амбасадор Мађарске у Београду. – На свечаном отварању говориће Ноеми Сечи, наша млада књижевница, најпознатија по свом награђиваном роману “Комуниста Монте Кристо”. Сигуран сам да ће српска публика прихватити и млађу генерацију наших писаца, баш као што је годинама везана за наше класике. Циљ нам је да што боље представимо везу Србије и Мађарске, кроз књижевност, традицију, историју. Кључне одреднице нашег овогодишњег наступа су – креативност, иновације и разиграност, а поред књижевности посетиоци ће моћи да виде и мађарске филмове, фолклор, шахисте.

О програму Сајма књига говорила је Оливера Стошић Ракић, уредница програма:

– Доминантан програмски правац је представљање српско-мађарске сарадње, у култури али и свим другим областима. Незаобилазни део сајамских дешавања је представљање аутора и књига, а организоваћемо и сусрете читалаца и аутора, промоције, дебате, округле столове, а перформанси су новина. Апострофираћемо увек скрајнуту поезију, док ће о дешавањима у свом послу говорити библиотекари и преводиоци.

Од 21. до 28. октобра 2012. године. Сајам књига биће отворен у недељу и трајаће 8 дана.

Хала 1 арена: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима) и земља почасни гост – Мађарска
Хала 1 партер: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима)
Хала 1 галерија: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност
Хала 2а: инострани излагачи, националне презентације, издавачи који као основну делатност имају образовање, издавачи школске и стручне литературе

Хала 4: домаћи и страни издавачи, државне институције и дистрибутери, издавачи из области религије и теологије
Хала 4 галерија: продаја коришћених и антикварних књига
Хала 1а: програмске сале и изложбени простор
Хала 2 галерија: прес центар



0 КОМЕНТАРА

 1. Препоручујем свима који имају прилику да посјете овај престижни Европски сајам да дођу и да нађу неку књигу по којој ће памтити ову годину!

  Има нас из Републике Српске који имамо уговоре са издавачким кућама из Србије, тако да ћемо бити заступљени и на другим штандовима осим на званичном (режимском) штанду те нас потражите и посјетите јер ће нам бити драго да се сусретнемо са домаћим читаоцима!

  Дарко Томић

 2. Srecno , Darko!
  A, politka prljava laktaska morala je da uprlja, onecisti i obesmisli bas sve sta joj se naslo na putu. I sajam knjiga… Moguce je da coban pusti i grlo satorskokocijasko.
  Zivot bih dao ako je procitao ista osim uputstva o montiranju brnaca i plugova na traktor.
  Za njega su Mitar Miric ,Seka, i Karleusa civilizacijski velikani.

 3. Можда ће и код нас да се промијени однос према писцима и књигама, јер ће се памтити само оно што је записано, а све остало пада у заборав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *