Почиње Фестивал науке

Република Српска је добила први Фестивал науке који ће се одржати од 05. до 17. новембра у шест градова РС. Министар науке и технологије у Влади РС, Јасмин Комић на данашњој конференцији за медије одржаној у Бањој Луци, рекао је да се министарство одлучило на организацију оваквог фестивала како би науку приближило грађанима. Прво прочитавши […]

петак, новембар 4, 2011 / 14:10

Република Српска је добила први Фестивал науке који ће се одржати од 05. до 17. новембра у шест градова РС.

Министар науке и технологије у Влади РС, Јасмин Комић на данашњој конференцији за медије одржаној у Бањој Луци, рекао је да се министарство одлучило на организацију оваквог фестивала како би науку приближило грађанима.

Прво прочитавши дефиниције о томе шта је наука, министар Комић је објаснио да Фестивал науке треба да буде управо контраст тим дефиницијама и људима прикаже научне дисциплине на начин који треба да буде све, само не сувопаран и академски.

Циљ ће се постићи експериментима и научним демонстрацијама одређених процеса и феномена у којима ће моћи учествовати свако ко буде заинтересован – прву демонстрацију, гдје је откривена једна ботаничка занимљивост, извео је сам министар данас пред новинарима уз помоћ студената Пољопривредног факултета.

Експерименти и демонстрације ће се одржавати у И. Сарајеву, Требињу, Бањој Луци, Бијељини, Приједору и Добоју (слика испод текста), а 17. новембра, као финални дио, на Дан промоције науке Републике Српске у Културном центру Бански двор, додијелиће се и научне награде : за најбољи научни часопис, публикацију, младог научног радника и истраживача, за научну институцију РС која је објавила највећи број научних радова.

Сарадник министарства на Фестивалу науке је Студентски парламент, који у новембру спрема и своју традиционалну манифестацију "У сусрет науци", рекао је Ненад Срдић, члан Студентског парламента Бања Лука.

Учити и научити

Наука није ствар само министарства науке и технологије, него у великој мјери система образовања и рада у школама и факултетима који би требали бити научна упоришта. Управо број научних радова у релеватним свјетским часописима је једно од мјерила стања науке у једном друштву, а јасно је да смо ми далеко од тога се можемо похвалити оваквим бројкама и било каквим научним резултатима осим иноваторским.

Управо ту и лежи значај првог домаћег Фестивала науке који слиједи и који треба подржати. Он би требао бити спона између "озбиљних" институција науке и једног иновативног, аматерског приступа, пуног духа – својственог иноваторим – који тим "озбиљним" инстутуцијама фали. Нећемо вјеровати да им фали знања и памети.

Фестивал науке има епитет научно-популарног догађаја, и такав приступ би требао бити путоказ за оснивање научно-популарног часописа, веб сајта и сличних ствари који би заинтересовао ђаке и студенте да гаје своје радознале духове и не изгубе наду у себе и друштво у којем живе. Оснивање једне научне станице, као што је Петница у Србији, гдје би сви млади који показују завидне резултате проводили вријеме и истраживали – ту наду би значајно подгријало.

За такво што су пресудни воља и интерес, а не новац. До тада, уздајмо се да ће Фестивал науке бити занимљив и опстати, па макар на почетку био и ’’FN’’.

Ж. Свитлица
Оставите одговор