Почиње ФЕСТ, отвара га кански побједник

Церемонијом свечаног отварања данас почиње 40. међународни филмски фестивал Фест, који ће ове године, под мотом "У свету великих", за 10 дана београдској публици представити 72 филмска остварења, најавили су данас организатори. На отварању ће бити приказан прошлогодишњи побједник Канског фестивала "Дрво живота" Теренса Малика, а у дану продужетка фестивала програм "Фест на бис" приказаће […]

петак, 24 фебруара, 2012 / 18:06

Церемонијом свечаног отварања данас почиње 40. међународни филмски фестивал Фест, који ће ове године, под мотом "У свету великих", за 10 дана београдској публици представити 72 филмска остварења, најавили су данас организатори.

На отварању ће бити приказан прошлогодишњи побједник Канског фестивала "Дрво живота" Теренса Малика, а у дану продужетка фестивала програм "Фест на бис" приказаће двије пројекције "Артиста" Мишела Азнавичијуса из Париза.

Почасни гости 40. издања Феста су редитељи Јиржи Менцл и Питер Богданович.

Према ријечима директора Дирекције Феста Милоша Параментића, продато је око 62.000 улазница.

"Та бројка гарантује оно што се дешава већ 56 година, да ће Фест имати између 90.000 и 100.000 гледалаца, а жеља нам је да прескочимо лествицу од 100.000", изјавио је Параментић.

Умјетнички директор Феста Борислав Анђелић рекао је да ће јубиларни фестивал бити панорама традиционално доброг филма.

Анђелић је изјавио да Фест није такмичарски фестивал, али да ће такмичарски дио бити програм Европа ван Европе.

Колико имамо среће, толико и несреће, јер Фест пада у вријеме Оскара, па тешко иде наша жеља да велика имена доведемо, рекао је Анђелић.

Он је навео да ће, захваљујући дистрибутерима, на бис бити приказан "Артист", номинован за 10 Оскара.

Селектор фестивала Иван Карл указао је да је фестивал установио мјеру од 60 и 70 премијерних филмова.

"Програм Феста је за два копља изнад прошлогодишњег, јер успели смо да обезбедимо већу концентрацију јаких имена и највећих филмова, јер година је била добра", изјавио је Карл.

Програм Феста се одржава у Сава центру, Дому омладине, Дворани културног центра и Југословенској кинотеци.

Према ријечима организатора, 33 филма су откупили домаћи дистрибутери, што значи да ће се приказивати у биоскопима, а распродате су Фестове пројекције за отварање и "Дрво живота" и филм "Челична лејди".