Почетак краја опсаде Азовстаља: Рањени украјински војници се предали Русима

Прва вијест је била да је девет украјинских војника који су напустили територију Азовстаља у Мариупољу заступала интересе веће групе и тражили преговоре, рекао је међу првима командант батаљона Восток Александар Ходаковски.

уторак, 17 маја, 2022 / 08:05

Потом су рањеници извучени из Азовстаља и упућени да им се пружи медицинска помоћ на територији ДНР, у граду Новоазовску, у близини границе са Русијом. Нејасно је колики је то тачно број рањеника, јер се појављују бројке од 51 до 300 њих. Званични извори се нијесу оглашавали по питању броја, само су потврдили да је до овакве врсте предаје дошло, рекао је наш Дани(ј)ел Симић, укључујући се у Јутарњи програм РТРС из Доњецка.

-Било је и информација да су неки од њих одмах упућени према Запорошкој области, што би на неки начин било попуштање Русије од свог става да је једини начин да се војници одани режиму у Кијеву спасу, јесте да положе оружје и предају се. Међутим, званични извори наводе само медицинске установе у Новоазовску као њихову дестинацију.

Цивили који су раније изашли из Азовстаља, прво су вођени у избјеглички центар у мјесту Безимено у близини Маријупоља, гдје је вршена тзв. филтрација, односно провјера личних докумената, па су тек онда они који су изразили такву жељу, пуштени да иду у правцу Запорожја, које је под контролом Оружаних снага Украјине.

У исто то вријеме предсједник Украјине, Владимир Зеленски, потписао је закон којим забрањује проруске партије. Рецимо Виктор Медведчук, лидер Опозиционе платвофме – За живот, још увијек је ухапшен и налази се у притвору Службе Безбједности Украјине. Док су сви руски државни медији уклоњени и са интернета, а посебно из кабловских телевизија на Западу, Русија амерички државни радио Слободна Европа није забранила, или затворила, већ је новчано казнила јер није уклонио са своје мрежне сранице садржаје који су законски забрањени у Русији.

Занимљива вијест је и да је руски војни командант Александар Сладков рекао је да ће мобилисани људи ускоро бити повучени са борбених положаја, позивајући се на информације којима располаже.

На једном дијелу границе између Украјине и Русије, појавили су се снимци украјинских војника крај граничног камена у Харковској области, али са ове позиције гдје се ја налазим, нијесам у могућности да то потврдим из независних извора, или, ако је тачно, да ли је то посљедица борбених дејстава или новог повлачења руске војске на начин на који су се најављено повукли са прилаза Кијеву.

Од занимљивих вијести из ваздуха, издвојио бих да је руска ПВО оборила украјински авион Су-24 у рејону Змијског острва; док су на локацијама Јеленовка и Велика Камишеваха оборена два авиона Су-25. Такође, према истом извору Минитарства одбране Русије, уништили су 10 украјинских дронова у ДПР, укључујући два млазна Ту-143 "Реис".

Има пуно оваквих вијести, поготово са украјинске стране, али нико не показује снимке или крхотине оборених ваздухоплова, указује Симић.

Реакција Русије на одлуку Хелсинкија да уђе у НАТО није се дуго чекала. Независни извори, без оглашавања МО РФ, примјетили су најмање 7 ракетних система Искандер ОТРК-а на аутопуту у правцу Виборга на граници са Финском. Главна намјена ракетних система "Искандер" је уништавање непријатељских ПВО и противракетних система, као и најважнијих објеката које они покривају, на удаљености до 500 км.

Од привредних вијести, занимљиво је да руска имовина Рено групе прелази у државно власништво, саопштило је Министарство индустрије и трговине Руске Федерације. Сервисирање аутомобила Рено у Русији, сада ће обављати Автоваз, грађанима Српске који се не разумију у аутомобиле познат као произвођач возила Лада. Такође послије више од 30 година рада у земљи, МцДоналд’с је најавио излазак са руског тржишта. ▪ МцДоналд’с је објавио да је покренуо процес продаје свог руског пословања локалној компанији, али ресторани након продаје неће моћи да користе име, лого, брендове и меније америчке компаније, неке су од вијести које је из Доњецка за српску публику пренио Дани(ј)ел Симић.Оставите одговор