Почео устанак у Триполију

Снажна пуцњава из аутоматског оружја и серија експлозија потресле су либијску пријестоницу Триполи, док команданти побуњеника, чије се снаге налазе на неколико десетина километара од пријестонице, тврде да немири сигнализирају почетак напада на Гадафијево главно упориште. Побуњеници су током вечери окружили владине снаге које контролишу војни аеродром Митига у предграђу Триполија Таџури, пренио је Ројтерс, […]

недеља, 21 августа, 2011 / 11:58

Снажна пуцњава из аутоматског оружја и серија експлозија потресле су либијску пријестоницу Триполи, док команданти побуњеника, чије се снаге налазе на неколико десетина километара од пријестонице, тврде да немири сигнализирају почетак напада на Гадафијево главно упориште.

Побуњеници су током вечери окружили владине снаге које контролишу војни аеродром Митига у предграђу Триполија Таџури, пренио је Ројтерс, позивајући се на изјаве очевидаца.

„Побуњеници су казали војницима да су дошли у миру и да желе да избјегну крвопролиће. У неким подручјима је искључена струја”, казао је неименовани опозициони активиста за британску агенцију.

По његовим ријечима, у сукобима у предграђу Када погинуо је за сада непознат број побуњеника.

Војни командант побуњеника у Бенгазију, пуковник Фадлалах Харун, рекао је да окршаји у пријестоници означавају почетак борби за пријестоницу, у координацији са НАТО снагама.

Харун је агенцији АП казао да је оружје прикупљено и послато синоћ тегљачима у Триполи.

„Борци у Триполију су подигли устанак на два различита мјеста у овом тренутку – неки су у предграђу Таџура, а други су близу аеродрома Матига”, рекао је Харун за арапску телевизију Ал Џазира.

Он је казао да је 20. август одабран за почетак устанка, јер коинцидира са античком битком муслимана на Бедру, 624. године.

Портпарол владе Муса Ибрахим је на државној телевизији вечерас негирао да је у пријестоници почео устанак.

„Ту је било неколико наоружаних побуњеника који су побјегли у предграђа и било је метежа, али са њима смо се изборили у року од пола сата и сада је мирно”, рекао је он.

Ибрахим је на државној телевизији рекао и да Гадафи остаје „лидер либијског народа” и да је пријестоница „добро брањена”.

Побуњеници: Устанак у Триполију испланиран

Противници Муамера ел Гадафија у Триполију подигли су устанак у координацији са побуњеничким снагама које су окружиле пријестоницу, рекао је високи званичник побуњеничког Националног прелазног савјета Абдел Хафиз Гога.

„Нулти час (час напада) је почео. Побуњеници у Триполију су започели устанак”, казао је Гога, а пренио Ројтерс.

„У координацији смо са побуњеницима у Триполију. То је био унапријед постављен план. Они су се већ припремали. Постоји веза са побуњеницима који се приближавају Триполију са истока, запада и југа”, рекао је он.

Гога је додао да НАТО снаге бомбардују град како би одвратиле пажњу Гадафијевих снага.

„Следећи часови су кључни. Многе Гадафијеве бригаде и њихови команданти су побјегли”, рекао је Гога.

Гадафи: Побуњеници ријешени да униште либијски народ

Либијски лидер Муамер ел Гадафи поручио је у аудио поруци, емитованој на државној телевизији у ноћи сукоба његових присталица и устаника у Триполију, да су побуњеници „ријешени да униште либијски народ”.

Он је честитао становницима Триполија на томе што су „елиминисали пацове” и позвао побуњенике да окончају „маскараду”.

„Морамо ставити тачку на ову маскараду. Милиони морају марширати да ослободе уништене градове”, рекао је он.

Гадафи је казао и да француски предсједник Никола Саркози жели либијску нафту, пренио је Ројтерс.0 КОМЕНТАРА