Почео састанак страначких лидера у Сарајеву

Лидери СНСД-а, СДС-а, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а састали су се данас у Сарајеву у новом покушају да постигну договор о формирању Савјета министара БиХ и провођењу реформских закона. Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, који је домаћин састанка, изјавио је да јавност у БиХ, али и званични Брисел, очекују да страначки лидери данас […]

четвртак, 17 новембра, 2011 / 09:58

Лидери СНСД-а, СДС-а, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДА и СДП-а састали су се данас у Сарајеву у новом покушају да постигну договор о формирању Савјета министара БиХ и провођењу реформских закона.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, који је домаћин састанка, изјавио је да јавност у БиХ, али и званични Брисел, очекују да страначки лидери данас постигну договор о успостављању Савјета министара БиХ, усвајању закона из европског пакета и рјешавање питања непокретне војне именовине која је услов за Акциони план за чланство у НАТО.

"Није реално да договоримо промјену Устава на основу пресуде `Сејдић и Финци`, али је могуће да и то питање буде тема дневног реда јер је имплементација ове пресуде у току путем заједничке парламентане комисије", рекао је Љубић и додао да су сви позвани лидери потврдили учешће на састанку, који је заказао за 12.00 часова.

Љубић је рекао да је оптимиста и да ће ствари у БиХ бити покренуте са мртве тачке, јер је неопходно да нека питања до краја овог мјесеца буду скинута са дневног реда због постављених рокова. Он је подсјетио на чињеницу да су критични рокови који се односе на ЕУ, односно за апликацију БиХ за кандидатски статус.

"Рок је до краја новембра, јер је за 9. децембар заказано засједање шефова влада и министара иностраних послова ЕУ у Бриселу, тако да су специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен и генерални директор Европске комисије за проширење Стефано Санино затражили да се прије састанка кратко обрате учесницима", рекао је Љубић.
Он је нагласио да Соренсен и Санино неће учествовати на састанку, већ да само желе да поздраве учеснике и пренесу одређене информације о роковима, односно да укажу на оно што би требало да се уради одмах и шта је то што евентуално може сачекати.
Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је уочи састанка да уколико БиХ жели да настави да егзистира и ако то исто жели и међународна заједница, онда и једни и други морају далеко више да уважавају Републику Српску "у смислу оног што је написано у Дејтону".

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум је "Свето писмо" за Српску. "Не тражимо ништа више од тога, али не дозвољавамо да будемо инфериорни", истакао је лидер СНСД-а.

Он је раније изјавио да се кључ за формирање Савјета министара налази у Федерацији БиХ и да је суштина проблема постојање различитих концепција виђења БиХ. Додик је рекао да Република Српска остаје за примјену баланса, принципа ротације и паритета.
"До сада смо имали успјешно формирање Савјета министара на том концепту, сада се од њега одустаје и настоје се узети принципи из неких других мање сложених држава", рекао је Додик и додао да различитим концепције формирања Савјета министара могу бити легитимне, али да је једина легална уставна концепција.

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је Срни да није оптимиста пред састанак лидера политичких странака у Сарајеву, јер није стекао утисак да постоји спремност на компромисе који би уважавали реалност у БиХ. У случају да сви остану на раније познатим ставовима, каже Босић, од данашњег састанка вјероватно нема ништа и БиХ ће ући у период неизвјесности и дубље кризе.

Предсједник Клуба посланика СДП-а у Парламенту Федерације БиХ Јасенко Селимовић рекао је Срни да та странка очекује да ће лидери на данашњем састанку показати спремност за договор и компромис. Он је навео да представници СДП-а БиХ не би учествовали у међустраначким преговорима да не вјерују у могућност постизања договора и да на сутрашњем састанку очекују помак.

"Вјерујемо да уколико не сутра, а онда врло брзо може доћи до договора", рекао је јуче Селимовић, док је портпарол СДА Ердал Селимовић изјавио да из ове странке не желе давати никавке изјаве прије састанка лидера.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је увјерење да се на састанку у Сарајеву може постићи договор о формирању Савјета министара и додао да се кључ налази код четири водеће странке из Федерације БиХ. Човић је рекао да остаје на ставу да Хрватима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара и три министарска мјеста за два ХДЗ-а.

Функционер СНСД-а Игор Радојичић рекао је да данашњи састанак шесторице страначких лидера представља наставак дијалога што треба поздравити, али да све оно што је изнесено претходних дана не обећава превише. Он је нагласио да РС има загарантовану уставну позицију, а да немамо одговор на питање како ће се послагати интереси странака из Федерације БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је интервенција ОХР-а у Средњобосанском кантону допринијела "отварању пута" за разговоре о новој коалицији у БиХ и да шесторица страначких лидера "морају коначно искористити отворени пут" када се састану у Сарајеву.

"Договор о Савјету министара је давно требало да буде постигнут и то ће бити добар почетак како би био окончан овај деструктивни застој и омогућило да се почну рјешавати озбиљни економски и социјални проблеми са којима се БиХ суочава", рекао је Инцко у разговору са замјеником америчког државног секретара Вилијамом Барнсом у Вашингтону.

Замјеник амбасадора САД у БиХ Џонатон Мур изјавио је да је тешко очекивати велики успјех на данашњем састанку лидера шест политичких партија из БиХ. "У сваком случају то је процес који треба наставити на добробит цијеле БиХ", рекао је Мур.

Састанак ће бити одржан у кабинету замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Боже Љубића, који је и предсједник ХДЗ 1990. Састанак ће бити затворен за јавност, али ће сниматељима бити омогућено да забиљеже почетак рада учесника састанка. Након окончања састанка, лидери политичких странака даће изјаве за медије у сали за прес конференције.