Почео ментални предах: Ћути и гласај!

У Српској и Ефбиху јутрос је почела предизборна ћутња пред опште изборе, која ће трајати до затварања бирачких мјеста у недјељу, 7. октобра, у 19.00 часова.

субота, октобар 6, 2018 / 08:26

Из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ саопштено је да су током предизборне ћутње забрањене све политичке активности.

Сви бирачи дужни су да на гласачком мјесту имају један од идентификационих докумената издатих у БиХ – личну карту, пасош или возачку дозволу.

ЦИК БиХ позвао је бираче да на веб-страници ове комисије или слањем поруке на број 091-12-12-12 провјере на којем бирачком мјесту гласају јер су се у посљедње вријеме појавиле информације да је један број грађана БиХ, без њихове воље, одјављен и пријављен за гласање из иностранства.

Свима који утврде ову неправилност у ЦИК-у наводе да ће бити омогућено да гласају, а бирачки пакети који су се из иностранства вратили са њиховим именом биће елиминисани.

Од 77.000 пакета за гласање у иностранству, од којих је половина упућена у Србију и Хрватску, до петка се вратило 47.000, од чега 6.000 неуручених.

Избори ће бити спроведени на 5.794 бирачка мјеста, од којих 5.380 редовних. Биће ангажовано 314 мобилних тимова, који ће обићи 10.000 грађана који ће гласати у установама или својим домовима.

У дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству око 1.000 бирача моћи ће да гласа у амбасадама БиХ у Камбери, Бечу, Берлину, Ослу и Београду, те генералним конзулатима у Чикагу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Грацу.

На општим изборима 7. октобра бирају се три члана Предсједништва БиХ – један из Републике Српске и два из Федерације БиХ, предсједник и двојица потпредсједника Републике Српске, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Српске, Парламента Федерације БиХ, те скупштина 10 федералних кантона. Бира се укупно 518 носилаца мандата.

На овогодишњим изборима учествује 128 политичких субјеката – 58 странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

За компензационе мандате на општим изборима достављене су 73 листе.

На изборима 7. октобра између 7.498 кандидата бира се 518 носилаца мандата, односно готово 15 пута више кандидата него мандата који се бирају.

На централном бирачком списку налазе се 3.352.933 лица, од којих је редовних бирача 3.254.767, расељених који гласају у одсуству око 8.000, расељених који гласају лично око 12.000, док је за гласање путем поште регистровано око 77.000.

За праћење избора ЦИК акредитовао је око 6.500 посматрача, од којих око 1.500 страних, док су општинске изборне комисије регистровале око 60.000 страначких посматрача.

Прве изборне резултате ЦИК ће, како је најављено, објавити на дан избора, 7. октобра, око поноћи.7 КОМЕНТАРА

 1. Било би добро, јако добро да одзив буде што бољи, барем на нивоу задњих локалних избора 2016-е (60% ђутуре у читавој Српској).
  И свако треба изаћи на биралиште и гласати према својој савјести.

  Мантра неостварених људи; „немам за кога гласати, сви су исти“ или „све иста багра“, је само оправдање скарадном систему вриједности по којем живе недовршени људи и у којем ће у локалном кафићу глуварити и шупљирати данима и неће к**цем мрднути да нешто ураде за своје животе.

  Изласком на изборе урадићемо што је до нас, оправдање неизласка може бити само болест или нека велика мука. Ако нема баш ваљаних политичких опција у којем би видјели прави избор, ваљда има нека која је најмање лоша, неко јесте мање рђав, или барем дјелује искреније од других.

  Како год, надајмо је добром изласку и да прође у, колико је то већ могуће за политику, што поштенијој (или „поштенијој“) борби.

 2. Знамо да дан прије, и на дан избора док се не затворе бирачка мјеста, траје изборна шутња.
  То важи и за медије који би се морали уздржати од текстова гдје промовишу, или настоје дисквалификовати, оцрнити неку партију или кандидата.

  Е сад, о инцидентима ваља пренијети вијест, и о мотивима изгредника ако портал сазна.
  Тако нас је РТВ БН просвијетлио (http://www.rtvbn.com/3924749/po-naredbi-sefa-prave-incidente) о инциденту у Бијељини, један младић је шутнуо бирачке кутије и то по директној наредби Додика лично. Оно баш Додика.

  Како пишу у том тексту;
  „Ovo je naredba Dodika koji mi je rekao da prekinem glasanje sa kojim sam sada razgovarao“, kazao je mladić tokom udaranja nogom u biračku kutiju.

  Гледајући онако буквално, овај портал је само пренио о околностима инцидента.
  Зајебани играчи ови са РТВ БН:

 3. Трудбеници са РТВ БН су предани у свом послу тражећи преваре током гласања. Најавили су крађу, преваре, па ваља то и открити. Било какву.

  И нађоше „превару“ (http://www.rtvbn.com/3924753/banjalucanin-otkrio-prevaru).
  Открише да је Марковић Дејан уписан међу оне који су гласали иако је тај у Њемачкој.
  И да је тај који је лажирао опонашао потпис са личне карте.

  Добили су и објашњење одбора да је грешка одбора јер има још један Марковић Дејан (име оца Младен а код овог Дарко) и да се тај грешком потписао у рубрици за потписе другог Марковић Дејана.
  Овдје је ипак очиглегно да и јесте грешка а не смишљена превара. Наиме потпис у бирачком списку се видно разликује од потписа на личној карти Марковића који је у Њемачкој (да је неко лажирао потпис, фалсификовао би барем да личи оном на личној). Тако да Дарко није био свједок превари него грешке члана одбора.
  Грешке се дешавају, биће их увијек, трудбеници са РТВ БН су овдје показали вишак преданости.
  Разумијемо да су у стању мобилности, но није лоше мало смањити доживљај.

 4. Pravda za davida je proizvela negativnu reakciju kod javnosti. Podignute pesnice, prijetnje i otac narkoman su odlucili izbore. Sad im ostaje samo da kupe serpe i lupaju po njima par mjeseci da bi sve bilo isto kao u narandzastoj revoluciji. Deset godina u SDS-u mi je bilo dovoljno da spoznam o kakvim se neznalicama radi. Sreca da to narod ne zna, pa uvijek imaju 20% glasova zahvaljujuci staroj slavi.

  1. Па не знам. Тешко је рећи колико су профитирали а колико изгубили на кокетирању са овом групом ПзД, према којима након што су на непријатељским ТВ станицама олајавали и опогањивали Српску и разне гадости износили, мислим прије свега на корисног идиота Давора, немам више никаквог ни обзира ни емпатије.

   Могу рећи да је сва медијска помпа око фарсе око Давида, посебно задње недјеље, укључујући и предизборни митинг 5.10. по мени професионално и врхунски одрађено.
   Довољно је погледати бројке (а бројке не лажу) присутних душа на скуповима са истим поводом у Сарајеву и Бањој Луци.

   Има доста (мислећих) људи које је то одвратило, којима се огадило, и натјерало неке који никад не би гласали за Додика да зарад револта гласају.
   Но доста се на ту кореографију „примило“, кад погледам дјечицу од 7-8 година и старкеље и бабетине од 70ак+ љета са подигнутом стиснутом песницом, мени је то гротескно, но они се виде у томе, неки бунт, пркос неким виртуелним злоћама, неки смисао њихових неостварених живота, подло је то смишљено (то са стиснутом песницом), није то наивно како неки мисле.

   Понављам, тешко је рећи колико је СзП и СДС отишао у +/- тим кокетирањем са ПзД. Јесу нови фаворити и миљеници западних амбасада, довољно је погледати колико глорификују њихове кадрове на порталу Н1, та им помоћ, и финансијска, јесте сигурно помогла да поправе резултат.

   Нисам никад био у СДС-у, но упознао сам доста људи који су имали важну улогу у тој странци. Не мислим да су незналице, но њихова перцепција и поимање ствари су мени увијек били страни, лично мислим да потцјењују интелект бирача, и да не умију извући поуке.

   Видјећемо послије ових избора, биће значајна политичка снага, али ако из темеља не промијене концепцију дјеловања, и ако се не ријеше смутљиваца у својим редовима, по мени, немају добру перспективу.
   Но то је њихов проблем, како радили тако ће им бити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *