Почео филмски фестивал у Карловим Варима

Пројекцијом нове филмске адаптације романа "Џејн Ејр" у режији америчког синеасте Керија Фукунаге у петак увече је отворен 46. филмски фестивал у Карловим Варима, у Чешкој. У конкуренцији за главну награду фестивала такмичи се 12 филмова, а побједника ће изабрати медјународни жири на чијем је челу мађарски режисер Иштван Сабо. Британска глумица Џуди Денч добила […]

субота, 2 јула, 2011 / 14:52

Пројекцијом нове филмске адаптације романа "Џејн Ејр" у режији америчког синеасте Керија Фукунаге у петак увече је отворен 46. филмски фестивал у Карловим Варима, у Чешкој.

У конкуренцији за главну награду фестивала такмичи се 12 филмова, а побједника ће изабрати медјународни жири на чијем је челу мађарски режисер Иштван Сабо. Британска глумица Џуди Денч добила је у петак увече Кристални глобус – почасну награду фестивала која јој је додељена за допринос светској кинематографији.

Филм "Пут вјетра" српског редитеља Саше Матијевића биће приказан у оквиру програма Форум независних, док је остварење македонског синеасте Владимира Блажевског "Панк није мртав" уврштено у програм Исток Запада.

Публика ће имати прилику да погледа 180 дугометражних филмова, од који ће трећина имати свјетску или европску премијеру. Фестивал траје до 9. јула.