Почео Фестивал малих сцена – монодрама Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Хит представом Стевана Копривице „Певај, брате“, у извођењу глумаца „Фа-Ви театра“ из Београда Андрије Милошевића, Милана Васића и Милана Калинића, у Културном центру у Источном Сарајеву почео је 15. међународни Фестивал малих сцена – монодрама Српске. Фестивал је синоћ прогласио отвореним директор фестивала Недељко Зеленовић који је истакао да је одговорност позоришта […]

среда, децембар 8, 2010 / 19:03

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Хит представом Стевана Копривице „Певај, брате“, у извођењу глумаца „Фа-Ви театра“ из Београда Андрије Милошевића, Милана Васића и Милана Калинића, у Културном центру у Источном Сарајеву почео је 15. међународни Фестивал малих сцена – монодрама Српске.

Фестивал је синоћ прогласио отвореним директор фестивала Недељко Зеленовић који је истакао да је одговорност позоришта да образује, забавља и просвјећује публику те је из тог разлога фестивал током своје историје приказао 70 монодрама и 50 позоришних представа и много пратећих програма у виду изложби и промоција књига.

"Ово је најзначајнија позоришна манифестација у овом дијелу Републике Српске /РС/ и најстарија у РС, те једина уз Земунски фестивал монодраме и пантомоме на српским просторима која гаји монодраму као вид позоришне умјетности", рекао је Зеленовић на отварању фестивала.

Директор Народног позоришта РС Раде Симовић најавио да ће изложба слика на којој ће бити приказана дугогодишња историја фестивала бити одржана најкасније сљедеће године.

Глумци "Фа-Ви театра" из Београда Андрија Милошевић, Милан Васић и Милан Калинић изразили су задовољство начином на који их је публика у Источном Сарајеву прихватила, додајући да је то плод позитивне енергије коју њих тројица прозиводе на сцени.

Они су се у обраћању новинарима након одигране представе сагласили да је комедија на овим просторима у паду, те да је управо ова представа коју је до сад погледало више од 100 000 људи права прилика да се људи насмију, забаве и опусте, те да забораве на све проблеме које имају у животу.

Вечерас ће на малој сцени Културног центра Источно Ново Сарајево бити одиграна монодрама урађена према дјелима владике Николаја Велимировића "Реч је човек" /Тако је говорио Николај/, у којој је првак Народног позоришта из Крагујевца Мирко Бабић драматург, режисер и глумац.

Удружење драмских умјетника Војводине извешће представу Луца Хибнера "Грета, страница 89" у режији Бориса Лијешевића. У овој представи играју прваци Српског народног позоришта из Новог Сада Јасна Ђуричић и Борис Исаковић.

Све представе пратиће и оцјењиваће стручни жири који чине режисер Предраг Митровић, глумац Миодраг Брезо и директор "Форум театра" Источно Сарајево Витомир Митрић, који ће додијелити награде за најбољу представу и монодраму, као и најбољег глумца и глумицу Фестивала.

Покровитељи јубиларног Фестивала малих сцена – монодрама Српске на којем ће до 11. децембра бити изведене четири представе и четири монодраме из РС и Србије који су Министарство просвјете и културе РС, Град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Туристичка организација града Источно Сарајево обезбиједила је награде за најбољег глумца и глумицу.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија РС и Радио-телевизија Источно Сарајево.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *