Почело је: Монтенегринска власт тркељише СПЦ преко Пореске управе

Занимљиво је да јавни сервис РТЦГ користи скраћеницу МЦП – Митрополија црногорско-приморска, изостављајући још и Српске православне цркве.

субота, 22 фебруара, 2020 / 14:55

Нигдје се у даљем тексту не помиње српско име, што је већ својеврсно анационализовање СПЦ у Црној Гори. У овој логици је вјероватно замишљено да ће се због свјетовних ствари, дакле могућег новчаног дуга, српска црква покорити Милу Ђукановићу за опрост, те на дати у залог Морачу, Острог и Ђурђеве ступове?

Могућност таквог нечега, рекло би више о цркви, него о држави.

Уосталом, посмотрите сами како сервис свих грађана Црне Горе, поред сусједних наслова "СПЦ преузела бакљу великосрпског национализма", "Пропагандистички приступ тумачењу Закона", "Брзоплет, али очекиван потез Додика, на почетној страници своје мрежне презентације, третира српски народ и тренутну кризу:

Мугоша: Степен поштовања пореских прописа од стране Митрополије црногорско-приморске на ниском нивоу

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) има више привредних друштава чији је оснивач, више отворених жиро рачуна у пословним банкама преко којих је у протеклих неколико година прометовано више десетина милиона еура, саопштио је директор Пореске управе Миомир М. Мугоша.

Мугоша је саопштио да Пореска управа прати регуларност пословања свих вјерских заједница регистрованих у Црној Гори, како би обезбиједила пуну и неселективну примјену закона, без обзира на специфичност дјелатности којом се исте баве.

"Када је у питању Митрополија-црногорско приморска, иста представља највећу вјерску организацију у Црној Гори, како по броју објеката које користи, тако и по имовини којом располаже, износу прихода које остварује, те броју рачуна отворених у комерцијалним банкама и броју привредних друштава у којима је оснивач. Међутим, код исте је забиљежен низак степен поштовања пореских прописа, како са аспекта пријављиивања, тако и са аспекта плаћања пореских обавеза", навео је Мугоша.

Како је саопштио, Митрополија има доспјела неизмирена потраживања у износу од 340 хиљада еура.

"Али и већ 9 година код исте није евидентирано ниједно задужење, због непотпуних и нетачних регистрационих података за утврђивање пореских обавеза. Имајући у виду наведено, процијењене обавезе овог субјекта износе више милиона еура", казао је Мугоша.

Један од објеката чији је инвеститор МЦП Један од објеката чији је инвеститор МЦП
Такође, нагласио је да је МЦП, супротно Закону о обједињеној регистрацији и систему извјештања вршио мање уплате преко индивидуалних рачуна свјештених лица, умјесто преко аналитичког рачуна заједнице.

Ако МЦП не плати порески дуг добровољно, како је истакао, законска обавеза Пореске управе је да дуг наплати принудно – средствима са рачуна МЦП или од њене имовине.

"Мјере принудне наплате могу се примијенити и на имовину дужника, и то не на вјерске објекте, већ искључиво на објекте опште намјене, а имајући у виду да иста располаже стамбеним јединицама у елитном дијелу Главног града, те да је дио грађевинских подухвата у Будви, и посједује земљиште у Буљарици намијењено изградњи туристичко-хотелских капацитета", навео је Мугоша.

Истакао је да без обзира на специфичност дјелатности вјерских организација, међу њима постоје и примјери високог степена пореске дисциплине, као што је Которски бискупски ординијат који уредно пријављује и плаћа све обавезе.