Почели избори у Казахстану

У Казахстану су данас почели парламентарни избори на којима се очекује побједа владајуће странке "Нур Отан" али и улазак друге партије у сазив парламента без обзира да ли ће освојити потребних седам одсто. Међутим, најгласнијим критичарима предсједника Нурсултан Назарбајева (71) из Комунистичке партије и Социјалдемократске партије забрањено је учешће на изборима, а странка за коју […]

недеља, 15 јануара, 2012 / 10:03

У Казахстану су данас почели парламентарни избори на којима се очекује побједа владајуће странке "Нур Отан" али и улазак друге партије у сазив парламента без обзира да ли ће освојити потребних седам одсто.

Међутим, најгласнијим критичарима предсједника Нурсултан Назарбајева (71) из Комунистичке партије и Социјалдемократске партије забрањено је учешће на изборима, а странка за коју се очекује да ће ући у сазив 107-чланомг парламента је пропословна група "Ак Жол" на чијем је челу бивши члан владајуће "Нур Отан".

Назарбајев је на власти од остварења независности Казахстана од СССР-а 1991. године и даље је веома популаран широм те земље.

У Казахстану је, ипак све израженије незадовољство због неравноправне расподјеле прихода од продаје нафте.

Незадовољство је ескалирало током прошлог мјесеца у удаљеном региону Мангистау, гдје су избили сукоби између радника у нафтној индустрији, који неколико мјесеци штрајковали, и полицијских снага, при чему су запаљене зграде локалне администрације, хотели и постројења енергетске фирме "Казмунаигас".

Званичници наводе да је у сукобима погинуло 17 људи и да је полиција употребљавала бојеву муницију.

Радници из Жанаозена и других градова у региону Мангистау на Каспијском мору седам мјесеци траже више плате и боље услове рада.