Почела принудна наплата дуга од болница

Пореска управа РС почела је са принундном наплатом пореза и доприноса од здравствених установа у Републици Српској чији укупан дуг премашује 210 милиона марака.

четвртак, март 14, 2019 / 19:45

Дуг Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС и девет болница на крају јануара ове године премашио је 170 милиона КМ, док су доспјеле, неизмирене обавезе домова здравља готово 41 милион КМ.

Пореска управа РС доставила је одговоре на посланичка питања о дуговањима неколико болница и свих домова здравља на крају прошле године у РС, али се из њиховог најновијег извјештаја види да су здравствене установе и у овој години наставиле да гомилају дугове.

Убједљиво највећи порески дужник је Универзитетски клинички центар РС који је на крају јануара ове године имао 57,7 милиона КМ дуга, а слиједе га Болница Источно Сарајево са 30 милиона, добојска болница „Свети апостол Лука“ са 25,5 милиона те Универзитетска болница Фоча са 20,6 милиона КМ.

Међутим, из одговора ПУРС видљиво је да здравствене установе нису поштовале рјешења Министарства финансија РС о одгођеном плаћању те да и по том основу имају неизмирене обавезе.

Укупне пореске обавезе Болнице Источно Сарајево на крају прошле године износиле су 29,9 милиона КМ, од чега су доспјеле, а неизмирене текуће обавезе 28,6 милиона КМ, а по основу рјешења о одгођеном плаћању пореских обавеза Министарства финансија 1,3 милиона.

„Остатак дуга по основу рјешења о одгођеном плаћању који није доспио за плаћање на дан 31.12.2018. године износи 4,3 милиона КМ. За доспјеле, а неизмирене обавезе воде се поступци редовне наплате, односно издају се опомене за плаћање, а покренут је и поступак принудне наплате“, навели су Пореској управи РС.

Бијељинска болница „Свети Врачеви“ на крају прошле године имала је дуг од 10,8 милиона марака. У ПУРС су навели да дуг за доспјеле текуће обавезе износи 9,3 милиона, док доспјеле, а неплаћене обавезе по рјешењима Министарства финансија РС о одгођеном плаћању пореских обавеза износе 1,5 милиона.

„Остатак дуга по основу рјешења о одгођеном плаћању који није доспио за плаћање на крају прошле године износи 1,6 милиона марака“, рекли су у Пореској управи РС и додали да се и овдје те да је покренут је и поступак принудне наплате и упис законске хипотеке.

Болница Требиње дугује 5,7 милиона КМ, а она нема рјешење Министарства финансија РС о одгођеном плаћању пореских обавеза. И код ове болнице је покренут поступак принудне наплате.

Приједорска болница „Др Младен Стојановић“ на крају 2018. године дуговала је за порезе и доприносе 5,5 милиона марака, од чега се на доспјеле обавезе по рјешењу Министарства финансија односи 3,4 милиона, а на текуће обавезе односи се 2,1 милиона КМ.

Ова болница има и 6,2 милиона КМ дуга по основу рјешења о одгођеном плаћању који није доспио.

Болница Зворник на крају прошле године дуговала је за порезе и доприносе 1,8 милиона КМ због чега је Пореска управа РС, такође, покренула принудну наплату.

Домови здравља, њих 54, на крају прошле године су дуговали 40,9 милиона КМ, а међу највећим дужницима су домови здравља у Требињу, Фочи и Билећи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *