Почела испорука текстила у Њемачку

Фабрика текстила у Билећи, у којој је недавно запослено 200 радника, послала је прву испоруку одјеће њемачкој фирми „Steilmann“ са којом има потписан петогодишњи уговор. У фабрици у Билећи, у којој ће у идућих 30 дана посао добити још 200 радника, за фирму "Steilmann" производи се женска полутешка конфекција односно блузе, хаљине, сукње и блејзери. […]

понедељак, мај 27, 2013 / 12:46

Фабрика текстила у Билећи, у којој је недавно запослено 200 радника, послала је прву испоруку одјеће њемачкој фирми „Steilmann“ са којом има потписан петогодишњи уговор.

У фабрици у Билећи, у којој ће у идућих 30 дана посао добити још 200 радника, за фирму "Steilmann" производи се женска полутешка конфекција односно блузе, хаљине, сукње и блејзери.

До краја године биће отворена и фабрика у Љубињу која ће запошљавати 350 радника и која ће производити за њемачку фирму “Gardeuer”, док ће се у фабрици у Требињу, у којој је планирано запошљавање 800 радника, производити за њемачку фирму "Brax".

У јавном предузећу "Никола Тесла" које спроводи стратешки програм развоја текстилне индустрије у Српској истакли су да ће се у Билећи производити 45 хиљада одјевних предмета мјесечно.

"У Херцеговини производимо врхунску модну женску конфекцију, а сви одјевни предмети намијењени су извозу. Уговори са компанијама "Gardeuer" и "Steilmann" потписани су на период од пет година", казали су у овом предузећу.

Истакли су да су све три њемачке фирме са којима сарађују велике компаније и да свака од њих на годишњем нивоу има обим пословања већи од милијарду евра.

"Овим пројектом један дио њемачке текстилне индустрије преноси се у Херцеговину односно у Републику Српску. Њима је у овом моменту доста повољније производити у Српској јер имамо ниску цијену рада, близу смо, тако да су трошкови транспорта безначајни, а имамо и радну снагу која има искуство у текстилној индустрији", истакли су у овом предузећу и додали да ће сарадња са великим њемачким компанијама имати и значајне ефекте за Републику Српску с обзиром на то да ће се отворити знатан број радних мјеста.

Нагласили су да у овом тренутку постоји још десет до 15 њемачких текстилних фирми које су заинтересоване за производњу у Српској.

У идућем периоду планирана је адаптација и реконструкција објеката које је ово предузеће купило у Љубињу и Требињу.

Како истичу, до 1. септембра биће отворена фабрика у Љубињу, а до почетка новембра у Требињу, и за то је обезбијеђено комплетно финансирање.

"Паралелно радимо обуку радне снаге за производњу у Требињу и Љубињу. По уговорима које смо потписали у Љубињу ће радити 350 људи, а у Требињу 800 људи у двије смјене", казали су у предузећу "Никола Тесла".

Средином овог мјесеца у Билећи је отворена Фабрика текстила у којој је посао добило 200 радника. Планирано је и отварање погона у Невесињу, гдје би посао требало да добије 400 радника, те у Берковићима гдје ће бити запослено 150 људи.

У овој години за развој текстилне индустрије на подручју Херцеговине Влада Републике Српске и предузеће "Никола Тесла" планирали су да уложе 20 милиона и 690 хиљада марака и запосле 2.500 радника.

Око 4.400 становника општина Фоча, Рогатица, Ново Горажде, Рудо, Калиновик, Чајниче и Вишеград пријавило се за рад у текстилној индустрији. Позив је расписан да би се утврдило да ли постоје предуслови за реализацију другог кластера текстилне индустрије, захваљујући којем би посао требало добити три хиљаде радника у овим општинама.

Компанија "Steilmann" основана је 1958. године, а данас је једна од водећих модних кућа. У Њемачкој има око 180 продавница, а у Европи и Канади још 120.

Компанија "Gardeuer" специјализована је за производњу женских и мушких панталона високог квалитета. Основана је 1920. и запошљава двије хиљаде људи.

"Brax" је један од најуспјешнијих европских брендова и међу 15 највећих произвођача одјеће у Њемачкој. Њихова одјећа може се купити у 1.408 продавница широм свијета.

У предузећу "Никола Тесла" су истакли да ће плате запослених у фабрикама текстила бити нешто веће у односу на просјек у овој грани.

"Када се оствари пуна производња раднице ће бити награђиване по нормама, тако да њихова плата када будемо имали пуну производњу може да иде и до 800 или 900 марака, уколико буду пребацивале норму", казали су у овом предузећу.0 КОМЕНТАРА

 1. Volio bih da i nama krene jednom. Ali i iza ovog se nešto krije vjerujem.

  Eto taj „Steilmann“ je skoro bankrotirao 2006. kada su namolili neke talijane „Miro Radici AG“ koji su otpustili hiljade radnika i nastavili da guraju taj biznis. u 2013. „Equinox“ ga otkupljuje, znači opet propada.

  Nadalje, ovaj „Gardeuer“ je ustvari „Gardeur“ koji je 2011. završio u minusu od 1.1 milion evra. Ko bi ga znao. Od ovih nabrojanih „Brax“ je stvarno dobra firma, a i ambasadorica Knotz daje kredibilitet svojim prisustvom.

  Kako pratim iz novina, na otvorenju fabrike u Bileći sam primjetio njemačkog partnera gospođu Milenu Janković za koju kažu da je predstavnica „Imex Internationala“. Malo guglanja pokazuje da je gospođa do 2007. godine radila u tom preduzeću, a da sada vjerovatno radi nešto drugo. A i protfolio tog preduzeća je čudan neki.

  http://www.xing.com/profile/Milena_Jankovic2?belboon=0345ee08d1c6024cda003f18,3590792,&dpt=makhh&ttp=affiliate&plf=bel&xtr=de&pid=214510

  Zanimljivo, na tom sajtu sam ugledao i nekog Prof. Dr. Dragana Vučetića. Nije valjda direktor fabrike tekstila Vučetić?

  http://www.xing.com/profile/Dragan_Vucetic

  Ajd, da nam krene makar malo, pa nek nas i pokradu poslije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *