Почела четири дана Бајрамског славља

Почиње највећи исламски празник Курбан бајрам, а славиће се четири дана. Празник се зове Курбан бајрам јер се на тај дан приноси жртва – курбан (овца или говече), што значи приближавање богу приближавањем људима.

петак, 31 јула, 2020 / 11:21

Приношење жртве значајан је дио хаџа.

Тај обред обављају сви који за то имају могућности. Обичај је да се месо од курбана дијели сиротињи, комшијама и родбини.

Курбан бајрам се назива и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Хаџ је једна од пет главних вјерских обавеза за пунољетне припаднике исламске вјере, уколико они могу финансирати трошкове ходочашћа, а да не доведу у питање опстанак и нормалан живот породице.

Хаџилук се не сматра само испуњавањем божје заповијести него и доказом једнакости свих припадника исламске вјере пред Алахом, а циљ му је и потврда јединства и солидарности исламског свијета.

Сви муслимански вјерски празници рачунају се по мјесечевој, а не по сунчевој години, а Курбан бајрам "пада" два мјесеца и десет дана послије Рамазанског Бајрама.

Мешихат Исламске заједнице (ИЗ) у Црној Гори одлучио је да се бајрам намаз неће клањати у вјерским објектима, због погоршане епидемиолошке ситуације у држави.

Мешихат је свим припадницима ислама пожелио сретне бајрамске благдане.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор