07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Почела четири дана Бајрамског славља

Почиње највећи исламски празник Курбан бајрам, а славиће се четири дана. Празник се зове Курбан бајрам јер се на тај дан приноси жртва – курбан (овца или говече), што значи приближавање богу приближавањем људима.

петак, 31 јула, 2020 / 11:21

Приношење жртве значајан је дио хаџа.

Тај обред обављају сви који за то имају могућности. Обичај је да се месо од курбана дијели сиротињи, комшијама и родбини.

Курбан бајрам се назива и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Хаџ је једна од пет главних вјерских обавеза за пунољетне припаднике исламске вјере, уколико они могу финансирати трошкове ходочашћа, а да не доведу у питање опстанак и нормалан живот породице.

Хаџилук се не сматра само испуњавањем божје заповијести него и доказом једнакости свих припадника исламске вјере пред Алахом, а циљ му је и потврда јединства и солидарности исламског свијета.

Сви муслимански вјерски празници рачунају се по мјесечевој, а не по сунчевој години, а Курбан бајрам „пада“ два мјесеца и десет дана послије Рамазанског Бајрама.

Мешихат Исламске заједнице (ИЗ) у Црној Гори одлучио је да се бајрам намаз неће клањати у вјерским објектима, због погоршане епидемиолошке ситуације у држави.

Мешихат је свим припадницима ислама пожелио сретне бајрамске благдане.2 КОМЕНТАРА

Коментариши