Побуна ученика србачке гимназије

Ученици Центра средњих школа из Српца од јуче бојкотују наставу након што је одлучено да 23. маја неће путовати на матурску екскурзију у Италију, Шпанију и Француску. На наставу не иду 73 ученика револтирана због тога што још није формиран Школски одбор који одлучује о одласку на екскурзију. Школски одбор је средином фебруара распустило Министарство […]

среда, 1 априла, 2015 / 16:58

Ученици Центра средњих школа из Српца од јуче бојкотују наставу након што је одлучено да 23. маја неће путовати на матурску екскурзију у Италију, Шпанију и Француску.

На наставу не иду 73 ученика револтирана због тога што још није формиран Школски одбор који одлучује о одласку на екскурзију. Школски одбор је средином фебруара распустило Министарство просвјете и културе РС, пише Глас Српске.

Ученици кажу да су испали колатерална штета политичких обрачуна који се већ двије године одвијају у њиховој школи у вези са избором новог директора. Ни након четири конкурса ова установа није добила новог руководиоца јер одлуке Школског одбора не добијају подршку Министарства просвјете и културе које је умјесто тога за вршиоца дужности прво поставило професора српског језика и књижевности Крсту Чавора, а у посљедња три наврата професора информатике Миленка Живанића.

Због тога је распуштен Школски одбор и покренут поступак за поновни избор његових чланова. У међувремену је именовано шест нових чланова Школског одбора – по два у име Министарства просвјете и културе, Савјета родитеља и радника школе, док седмог члана треба да именује србачки парламент који се тек јуче први пут састао у овој години.

"Школски одбор не функционише, док не буде изабран посљедњи члан. Ми више немамо стрпљења, јер нико није размишљао о нашим интересима и док је радио у пуном саставу. Већ двије године Школски одбор и Министарство просвјете се препуцавају и коче рад читаве школе. Не видим разлог да због тога останемо ускраћени за ђачке радости. Желимо да идемо на екскурзију као и свака друга генерација", каже матурант Гимназије Никола Игњатић наводећи да се ђаци не плаше санкција и да ће истрајати до краја.

Вршилац дужности директора школе Миленко Живанић каже да је једино рјешење у овом тренутку да Министарство просвјете и културе одобри рад Школског одбора у окрњеном саставу, док локална управа не изабере посљедњег члана тог тијела.

"Због тога ћу данас присуствовати сједници србачког парламента и затражити од одборника да што прије именују седмог члана Школског одбора. Уколико то одобре, прво се расписује конкурс за директора школе, а затим ће проћи неколико седмица до коначног именовања. Таква одлука сигурно не може задовољити ученике и зато се надам да ће министар одобрити да Школски одбор одлучује са шест чланова како би ђаци отпутовали на екскурзију", истакао је јуче Живанић.

Он додаје да ученици сигурно неће остати ускраћени за матурску екскурзију, али да је могуће да термин путовања буде помјерен за јун или септембар у случају да криза не буде убрзо превазиђена.

Из Министарства просвјете и културе РС јуче нису одговорили на питања у вези са овим случајем.

Подршка

Од 92 вицематураната Центра средњих школа из Српца за одлазак на екскурзију су се пријавила 73 ученика Гимназије, Економске и Металске школе. У знак подршке наставу не похађају ни ђаци који неће ићи на екскурзију, а бојкот су подржале и разредне старјешине.