Плутон више није планета

На међународном астрономском скупу у Прагу одлучено је да се Плутону одузме статус планете. Промијењена дефиниција планете. То значи да од данас Сунчев систем има осам планета. Према приједлогу нове дефиниције, планета је "небеско тијело које има толику масу да му властита гравитација буде довољна за обликовање, тако да се може сматрати да је готово […]

четвртак, 24 августа, 2006 / 10:53

На међународном астрономском скупу у Прагу одлучено је да се Плутону одузме статус планете. Промијењена дефиниција планете.

То значи да од данас Сунчев систем има осам планета. Према приједлогу нове дефиниције, планета је "небеско тијело које има толику масу да му властита гравитација буде довољна за обликовање, тако да се може сматрати да је готово округлог облика, и које кружи око звијезде, а није звијезда ни сателит друге планете".

После неколико недеља расправа о суштини космоса, научници из Међународног астрономског савеза су одлучили да Плутону, откривеном 1930, укину статус планете. Та полемика води се већ неколико година међу научницима о Плутону и сада је побиједила струја која сматра да Сунчев систем има осам планета.

Амерички лоби за Плутон

"Приједлог је да Плутон и остале сличне транснептунске објекте смјестимо у специјалну категорију. Од свих њих, Плутон је први откривен", објаснила је Џојселин Бел Бурнел, специјалиста за неутронске звезде.

Научници су се толико разишли због тог приједлога да је од 2.500 астронома из 75 земаља само њих 300 гласало. На крају, Плутон је већином гласова завршио у категорији патуљастих планета. Оваква одлука изазвала је реакције стручњака широм свијета, углавном позитивне.

Милана Јеличића, секретара Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, та вијест је веома обрадовала: „У астрономском свету постоје две струје, једна америчка, која је заступала да је Плутон планета и да се број планета прошири. Наиме, Американац Клајв Томбој је 1930. открио ту планету и победили су они који другачије мисле. Ја се заиста радујем јер стварно сматрам да Плутон није планета. Одавно је познато да, рецимо, његова путања, кад се пројектује, залази у Нептунову путању, што није случај ни са једном другом планетом, а, осим тога, пронађена су тела која су већа од Плутона.“

Плутонови планетарни недостаци

"Плутон није планета зато што он не контролише гравитацију и орбите објеката које се налазе у том делу Сунчевог система. Нептун контролише све што се налази тамо. И Меркур, Венера, Земља, Марс, Јупитер, Сатурн, Уран контролишу све што се налази у њиховим орбиталним зонама. Једна од практичних страна ове одлуке је коначна дефиниција планета", каже Мајкл Шара, кустос Америчког природњачког музеја.

Милан Јеличић каже да је, у вези с тим које ће небеско тијело добити статус планете, у питању само обична дефиниција: "Плутон неће бити сутра ништа другачији него што је данас. Једноставно, у школи ће се учити да Сунчев систем има осам планета и ђацима ће бити лакше да не броје до 55 планета“.

Научници на годишњој скупштини треба да се изјасне о прецизној дефиницији планета, комета и астероида. Прије ове одлуке, претпостављало се да би Плутон могао чинити нову групу планета, са три нове планете иза Плутона, али је то после овакве одлуке неизвјесно.