Пленковић за Невладиниће и остале: Ништа не може довести у питање Бљесак и Олују – заштитићемо своје команданте

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је данас да је јасан став Хрватске о акцијама "Бљесак" и "Олуја", те оцијенио да хрватско државно тужилаштво може одбацити захтјев Тужилаштва БиХ за процесуирање хрватских команданата и тако ријешити проблем.

недеља, 8 августа, 2021 / 17:26

Пленковић је новинарима рекао да су у Хрватској већ неко вријеме упознати о захтјеву које је Тужилаштво БиХ упутило хрватском Министарству правосуђа за процесуирање хрватских команданата у акцији "Бљесак".

Он каже да ће Министарство правосуђа и управе Хрватске проучити ту документацију, како би видјело постоје ли препреке да се то прослиједи Хрватском државном тужилаштву, који ће то проучити.

"На њима је да донесу одлуке. Не могу тренутно прејудицирати што ће Хрватско државно тужилаштво учинити, али оно што свакако може, у супстантивном смислу, то на крају одбацити то и тако ријешити проблем", рекао је Пленковић.

Пленковић тврди да су хрватске злочиначке акције "Бљесак" и "Олуја" у којим су протјерани Срби биле "ослободилачке операције" које су, како каже, "Хрватској поново донијеле интегритет државне територије".

"То су операције на које ћемо бити поносни и никакви их процеси, без обзира на који су начин покренути, неће довести у питање", поручио је Пленковић.

Министарство правосуђа и управе Хрватске потврдило је јуче да је примило захтјев Тужилаштва БиХ у вези са поступцима против хрватских ратних команданата.

Хрватски предсједник Зоран Милановић је у четвртак, 5. августа, у говору у Книну поручио БиХ да је ријеч о недоказаним дјелима, те да ће Хрватска заштитити своје ратне команданте.

Хрватске оружане снаге су у акцији "Олуја" етнички очистиле Србе са простора сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а државни врх Хрватске је у четвртак, 5. августа, прославио овај датум у Книну као "Дан побједе". У хрватској акцији "Бљесак" српски народ је протјеран из Западне Славоније.

Током акције "Олуја" за неколико дана је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, док их око 1.800 убијено.