Платини подржава зимски мундијал

Потпредсjедник Свjетске фудбалске федерације (ФИФА) Мишел Платини изразио је наду да ће Катар организовати Мундијал 2022. године у сарадњи са комшијским државама, а не самостално. Платини, који је и предсjедник Европске фудбалске федерације (УЕФА), није прецизирао на које земље мисли, али је оцијенио да има довољно времена да се постигне договор да још нека држава […]

среда, јануар 12, 2011 / 12:46

Потпредсjедник Свjетске фудбалске федерације (ФИФА) Мишел Платини изразио је наду да ће Катар организовати Мундијал 2022. године у сарадњи са комшијским државама, а не самостално.

Платини, који је и предсjедник Европске фудбалске федерације (УЕФА), није прецизирао на које земље мисли, али је оцијенио да има довољно времена да се постигне договор да још нека држава буде домаћин утакмица Свјетског првенства.

„Надам се да ће то бити Свјетско првенство (Персијског) залива”, рекао је Платини новинарима у сједишту УЕФА у Ниону.

Иницијативу да се организација Мундијала 2022. године подијели на више земаља први је изнио предсједник ФИФА Сеп Блатер, само неколико дана по одлучивању о домаћину турнира.

Блатер је то предложио зато што се 10 од 12 стадиона на којима ће се играти мечеви на Свјетском првенству у Катару налази у радијусу од 30 километара.

Техничка комисија ФИФА оцијенила је да би организовање смјештаја за 32 репрезентације као и одигравање 64 утакмице на простору мањем од Црне Горе било „логистички и оперативни изазов”.

Велика дилема је и термин одржавања турнира због великих врућина у Катару током љета. Многе фудбалске личности зато су предложиле да се Мундијал игра зими.

Платини је подржао такву идеју и подсјетио да је и Француска, домаћин Свјетског првенства 1998. године, послије добијања организације турнира измјенила неке првобитне планове.

„Ко ће се за 12 година сјећати ријечи? Сви ће бити срећни што смо имали један добро организовани турнир. Нико се неће сјећати шта је било прије тога”, навео је Платини, који је био предводник француске кандидатуре.

Полемике је изазвала и сама одлука да се Мундијал 2022. године додијели Катару, а турнир 2018. Русији.

Платини је, ипак, оцијенио да је податак да те двије „нове земље” до сада нису организовале Свјетско првенство био и њихов најјачи аргумент. Посебно убједљива била је прва дама Катара – Моза Бинт Насер Ал Миснед.

„Шта да кажете када вас жена емира пита: ‘Када долазите на Блиски исток? Када долазите код арапског народа? Зар није могуће да ми организујемо Свјетско првенство? Кажите ми зашто’“, присјетио се Платини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *