Пластичне кише падају и у незагађеним дијеловима планете

До недавно су киселе кише сматране једним од штетнијих атмосферских феномена, али сада пластичне кише пријете да им преузму доминацију на овом пољу.

понедељак, 15 јуна, 2020 / 12:56

То су падавине загађене ситним честицама пластике, које могу имати и боју – најчешће ону којом је била офарбана разграђена пласитка коју су покупиле.

Прошле године је утврђено да је у околини америчке ријеке Колорадо са планина у окружењу падала пластична киша. Та пластика наравно није накупљена на планинским врховима, већ из мора које се „дави“ у маси бачених амбалажа.

Микрочестице пластике, не веће од пет милиметара, вјетар углавном покупи из мора и његових испарења, те их носи даље. Тако пластика завршава и на мјестима која су глобално позната као чиста, односно још увијек незагађена, бар не толико да је загађење видљиво голим оком.

Научна студија спроведена на западу Сједињених Америчких Држава показала је да на нека од најчистијих мјеста на овом континенту сваке године падају тоне овакве кише. Четвртина тих падавина долази из оближњих градова а остатак наноси вјетар. Тај податак говори да ниједан дио планете није заштићен од ових падавина.

С обзиром на чињеницу да пластика веома дуго траје, мјеста на којима пада ова киша остају дуго загађена. Научници још нису открили како ће ова појава утицати на биљни и животињски свијет који настањује та мјеста.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *