Планинари из Српске освојили Мон Блан и Матерхорн

Високогорци из Републике Српске вратили су се са експедиције током које су освојили највиши врх Алпа Мон Блан (4 810) и најтежи и најизазовнији врх Алпа Матерхорн (4 478), потврдио је Срни вођа експедиције Младен Лукић, предсједник Планинарског друштва "Јаворина" из Пала. Српску тробојку на Мон блану 27. септембра завијорили су високогорци Бобана Петровић и […]

уторак, 4 октобра, 2011 / 10:57

Високогорци из Републике Српске вратили су се са експедиције током које су освојили највиши врх Алпа Мон Блан (4 810) и најтежи и најизазовнији врх Алпа Матерхорн (4 478), потврдио је Срни вођа експедиције Младен Лукић, предсједник Планинарског друштва "Јаворина" из Пала.

Српску тробојку на Мон блану 27. септембра завијорили су високогорци Бобана Петровић и Јово Елчић из Планинарско-спортског друштва "Трескавица" из Трнова, Младен Лукић, затим Ненад Бановић из Планинарског друштва "Мајевица" из Бијељине и Ђорђе Рађен из бањалучког "Самита".

Експедицији се придружио и Жељко Дулић из Планинарског друштва "Вилина водица" са Фрушке горе.

"У предивним временским условима Бановић и Рађен поставили су личне висинске рекорде, а чињеница да је Ђорђе са својих 18 година постао најмлађи планинар из Српске који је приступио на врх Алпа, посебно нас радује", рекао је Лукић.

Након силаска са Мон Блана, експедиција се премјестила у Италију, у планинско мјесташце Червиња испод Матерхорна, најтежег и најизазовнијег врха на Алпама.

Лукић прича да су, иако поприлично изморени успоном на Мон блан, Дулић и он у двојној навези извели успон италијанским смјером Матерхорна и 1. октобра, након 18 сати успона уз стрму литицу ове планине, попели се на врх, са 2 200 метара на 4 477,5 метара.

"На планини се ван сезоне и почетком октобра налазило свега петнаестак алпиниста из разних земаља. Дужина дана диктирала је неумољив темпо, тако да је овај успјех у овим условима још већи и представља добру припрему за највише врхове Хималаја", нагласио је Лукић.

Он је подсјетио да су ови успони обављени ради припреме високогораца из Српске за прву експедицију преко 8 000 метара на Хималајима са простора Српске и БиХ, те врхове Чо Оју и Монт Еверест, коју Планинарско друштво "Јаворина" планира за прољеће наредне године, у договору са Министарством за породицу, омладину и спорт Српске.Оставите одговор