Планина у Канади носи име војводе Путника

Многи знају да на Мjесецу постоји кратер назван по једном од највећих климатолога и астронома 20. вијека Милутину Миланковићу, као и да српских топонима има у многим дијеловима планете, али мало ко у Србији, а ни међу око 200.000 канадских Срба свих генерација, зна да у Канади постоји планина Путник. Та планина дио је ланца […]

среда, октобар 3, 2012 / 08:28

Многи знају да на Мjесецу постоји кратер назван по једном од највећих климатолога и астронома 20. вијека Милутину Миланковићу, као и да српских топонима има у многим дијеловима планете, али мало ко у Србији, а ни међу око 200.000 канадских Срба свих генерација, зна да у Канади постоји планина Путник.

Та планина дио је ланца Стјеновитих планина измедју канадских провинција Алберте и Британске Колумбије у планинском масиву Кананаскис и висока је 2.940 метара.

Канађани су је тако назвали још 1918. одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске (1912-1916) и првом српском војводи Радомиру Путнику (1847-1917).

Равногорски покрет из Калгарија, највећег града Алберте, и група људи из Едмонтона, главног града те провинције, овјековјечили су планину Путник откривањем и освећењем спомен-плоче.

На плочи су на енглеском језику уклесане ове ријечи: "Планина Путник названа је у знак вјечног сјећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847-1917)".

"Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске тако и цивила за вријеме Првог свјетског рата (1914-1918). Ова жртва била је дио канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човјечанства", пише на спомен плочи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *