Пламен рата – Тузланска колона

На помен жртвама ратног злочина у „Тузланској колони“ из Бијељине је јутрос кренуло око 200 преживјелих учесника, породице убијених, представници удружења жртава одбрамбено-отаџбинског рата и делегације институција власти Републике Српске. У име Владе помену ће присуствовати министар рада и борачко инвалидске заштите Петар Ђокић, као и бројни народни посланици и представници Срба у инстуцијама БиХ. […]

среда, мај 15, 2013 / 08:47

На помен жртвама ратног злочина у „Тузланској колони“ из Бијељине је јутрос кренуло око 200 преживјелих учесника, породице убијених, представници удружења жртава одбрамбено-отаџбинског рата и делегације институција власти Републике Српске.

У име Владе помену ће присуствовати министар рада и борачко инвалидске заштите Петар Ђокић, као и бројни народни посланици и представници Срба у инстуцијама БиХ.

Учесници обиљежавања 21 године од страдања кренули су у 8.30 часова организовано ка Тузли у три аутобуса и пет аутомобила, уз полицијско обезбјеђење.

По доласку у Тузлу у 10.00 часова планирана је мирна шетња са упаљеним свијећама до Брчанске малте, гдје је на данашњи дан 1992. године убијено најмање 50 војника ЈНА у повлачењу.

На мјесту злочина предвиђено је полагање цвијећа, уз вјерски помен.

Програм обиљежавања страдања војника биће настављено служењем парастоса на градском гробљу Пучиле у Бијељини, гдје ће на спомен-костурницу бити положени вијенци, након чега је најављено обраћање званичника.

Данас се навршава 21 година од напада на колону ЈНА која се повлачила из Тузле, у којем су из засједе убијена најмање 54 војника ЈНА, а 44 рањена.

Злочин у "Тузланској колони" извршен је 12 дана након сличног напада у Добровољачкој улици у Сарајеву, у којем су паравојне муслиманске снаге Зелене беретке, Патриотска лига и Територијална одбрана БиХ убиле 42 припадника ЈНА у повлачењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *