Пјонгјанг лансирао ракету дугог домета

Сјеверна Кореја је, упркос међународној осуди, успјешно лансирала ракету дугог домета. Ракета, која је лансирана данас у 9.49 по локалном времену, прешла је планирану путању без проблема, јавио је Би-Би-Си. Сјеверна Кореја саопштила је да је сателит постављен у орбиту, а то су потврдиле и САД. Јужна Кореја, САД и Јапан осудиле су лансирање као […]

среда, 12 децембра, 2012 / 08:41

Сјеверна Кореја је, упркос међународној осуди, успјешно лансирала ракету дугог домета. Ракета, која је лансирана данас у 9.49 по локалном времену, прешла је планирану путању без проблема, јавио је Би-Би-Си.

Сјеверна Кореја саопштила је да је сателит постављен у орбиту, а то су потврдиле и САД.

Јужна Кореја, САД и Јапан осудиле су лансирање као забрањено тестирање ракета дугог домета.

САД су ово оцијениле као веома провокативно и чин који пријети регионалној безбједности, док је генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао да је ријеч о "чистом кршењу" резолуција УН.

Јапан је затражио хитан састанак Савјета безбједности УН, а према неким информацијама, до тога би могло доћи већ данас.

Ракета, која лети у три фазе, лансирана је са локације на западној обали Сјеверне Кореје.

"Лансирање друге верзије нашег сателита `Квангмјонгсонг-3` на ракети `Унха-3` из свемирског центра `Сохае` 12. децембра успјешно је изведено. Сателит је ушао у орбиту како је и планирано", јавила је државна новинска агенција КЦНА.

Ракета је требало да прође између Корејског полуострва и Кине, а друга фаза је пад код Филипина.

САД, Јапан и Јужна Кореја сматрају да је ријеч о тестирању балистичког пројектила, што је забрањено резолуцијама УН, а Пјонгјанг тврди да само жели да подигне истраживачки сателит у орбиту.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *