Пјер у Музеју савремене умјетности

У Музеју савремене умјетности Републике Српске, сутра 25. априла 2013. године четвртак) у 19 часова биће отворена изложба радова јубиларног 45. – конкурса карикатура „Пјер 2012“.

среда, април 24, 2013 / 16:16

Ријеч је о изложби карикатура коју београдска компанија „Вечерње новости“ већ десету годину организује у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Награду „Пјер“ установиле су Вечерње Новости 1967. године под именом Петра Пјера Крижанића, сликара који је почетком 20. вијека етаблирао карикатуру као новинарски “жанр”.

Овогодишња награда „Златни Пјер“ уручена је карикатуристи Недељку Убовићу за карикатуру „Вођа“ (слика изнад), друго мјесто и „Сребрни Пјер“ добио је карикатуриста Зоран Петровић за „Трофеје“, док је „Бронзаног Пјера“ добио Слободан Срдић за рад „Слобода“.

Награда за портрет , припала је дугогодишњем карикатуристи Вечерњих новости, Ранку Гузини.

Жиријем је предсједавао академик Љубомир Симовић, чланови су били пјесник Љубивоје Ршумовић, књижевни критичар Васа Павковић, рок музичар Момчило Бајагић Бајага и прошлогодишњи побједник, Мухамед Ђерлек.

Све карикатуре су једна аутентична, духовита и, нажалост, тачна слика данашње Србије – објаснио је академик Симовић. – Пристигао је велики број разноврсних радова, неки су по садржају врло драматични, неки рафинирани, а сви су били веома добри у цртежу. Али, оно што је најважније јесте да су сви учесници овог конкурса потпуно свесни проблема у којима се наша земља тренутно налази, а то што су у данашњој Србији видели, изнели су сви са великом горчином и мајсторством.

Изложбу ће отворити градоначелник Бањалуке, господин Слободан Гаврановић, изложба ће бити отворена до 2. маја 2013. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *