Питање за централну банку Енглеске: Гдје и како је нестало 50 милијарди фунти?

Посљедњих година у Британији пада употреба готовине, али расте потражња за новчаницама. Никоме није сасвим јасно гдје одлазе све те новчанице и с којом намјером.

уторак, 8 децембра, 2020 / 18:25

Група британских законодаваца саопштила је да "недостаје” чак 50 милијарди фунти у готовини и позвала је централну банку Велике Британије да истражи тај проблем.

"Новац је негдје сакривен, али централна банка не зна гдје, због кога или зашто – и не чини се да је превише занима шта се догађа”, рекла је заступница Мег Хилиер, која надгледа државне финансије, а преноси Си-Ен-Ен.

Врло брзо су се јавили из британске централне банке и рекли како "припадници јавности не морају да објашњавају банци зашто желе да држе новчанице”.

"Новчанице не недостају, а централнаа банка ће наставити да задовољава јавну тражњу за новчаницама”, додали су.

Број новчаница у оптицају досегао је у јулу у Британији рекордние 4,4 милијарде, укупне вриједности од 76,5 милијарди фунти. За поређење, 2000. године у оптицају је било 1,5 милијарди новчаница у вредности од око 24 милијарде фунти.

С друге стране, све више пада проценат плаћања готовином. Прије десет година, у Британији се папирни новац користио у шест од 10 трансакција, а прошле године у мање од три, преноси Индеx.

Банка Енглеске процјењује да се између 20 и 24 одсто вриједности новчаница у оптицају користи за готовинске трансакције, а да даљих пет одсто домаћинстава "држе” готовину као штедњу.

"Мало знамо о томе где се налази остатак у вриједности од око 50 милијарди фунти. Могућа објашњења укључују држање новца у иностранству за потребе трансакције или штедње или држање новца у Британији у самим домаћинствима или због употребе у сивој економији”, наводи агенција НАО, која надгледа државну потрошњу.