14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Питања инвалида добила тек свој први састанак

У циљу анализе тренутног стања у области легислативе, положаја и финансирања права лица са инвалидитетом, као и побољшања и унапређења њиховог положаја Радна група за унапређење положаја лица са инвалидитетом именована од стране Владе Републике Српске одржала је данас први радни састанак.

петак, 15 септембра, 2017 / 13:24

Чланови Радне групе министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министрица управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић, в.д. директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске Миленко Ђаковић, као и представници савеза удружења лица са инвалидитетом разговарали су о актуелним питањима и будућим плановима рада са циљем што ефикаснијег и бржег проналажења рјешења за проблеме лица са инавлидитетом, те побољшања њиховог материјалног и друштвеног положаја.

Овом приликом представници савеза упознали су министре у Влади Републике Српске са проблемима са којима се суочавају у остваривању својих права и изнијели своје приједлоге рјешавања свакодневних проблема ове популације и квалитетнији живот кроз системска рјешења. Приједлози рјешења су у складу са циљевима денифинисаним у Стратегији унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од 2017. до 2026. године. Договорено је да се на основу приједлога савеза удружења изради заједнички план приоритета рјешавања питања значајних за ову популацију. Представници савеза истакли су потребу бржих и квалитетнијих рјешења у домену остваривања права на ортопедска помагала.

Разматране су могућности измјена неких законских рјешења у циљу бржег остваривања права корисника и закључено да исплата подршке за функционисање савеза треба да буде редовнија.

Данашњем састанку присуствовали су представници Савеза глувих и наглувих Републике Српске, Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза слијепих Републике Српске и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.

Представници савеза удружења изразили су задовољство што кроз рад ове Радне групе, формиране на основу иницијативе предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, имају прилику да у директној комуникацији са министрима у Влади Републике Српске размотре приједлоге најбољих рјешења у домену њихових надлежности и утичу на доношење зконских и подзакоснких аката.Оставите одговор